Rio 2016: magyar éremesély hétfőn nyíltvízi úszásban

Risztov Éva címvédőként versenyez női 10 kilométeres nyíltvízi úszásban a riói olimpia hétfői versenynapján, amelyen birkózásban Lőrincz Viktor lesz érdekelt magyar részről, a női vízilabda-válogatott negyeddöntőt játszik és elkezdődik a viadal a kajakosok és kenusok számára is.

A 30 éves Risztov csütörtökön az úszás medencés változatában 800 méter gyorson 14. lett, akkor azt mondta, készen áll a 10 kilométerre, ahol még egy magyar, a Rióba kalandos úton kijutott Olasz Anna is ott lesz a mezőnyben. Olasz tavaly a kazanyi világbajnokságon 11. lett, így éppen lecsúszott a még kvótát érő 10. helyről - amelyen éppen Risztov ért célba -, de egy orosz úszót egy korábbi doppingesete miatt a Nemzetközi Olimpiai Bizottság kizárt, a felszabadult helyet pedig Olasz kapta meg kevéssel a rajt előtt.

A női 10 kilométer magyar idő szerint 15 órakor rajtol, s a Rodrigo de Freitas Lagúnában ugyanebben az időpontban kezdenek a kajakosok és kenusok is, ott magyar részről Vasbányai Henrik, Kopasz Bálint, Douchev-Janics Natasa, illetve Szabó Gabriella és Kozák Danuta lesz érdekelt a sportági nyitónapon. Férfi C-1 1000 méteren rögtön az első előfutamban száll vízre Vasbányai, majd a női K-2 500 méter világ- és Európa-bajnok párosa, Szabó és Kozák következik.

Utánuk női K-1 200 méteren az ötödik olimpiáján szereplő Douchev-Janics Natasa versenyez, aztán Kopasz lesz érdekelt férfi K-1 1000 méteren. Az előfutamokból a középfutamokba juthatnak a versenyzők, utóbbiakra 16.30-tól kerül sor, a döntőket ezekben a számokban kedden rendezik.

A birkózócsarnokban a kötöttfogásúak 85 kilogrammos súlycsoportjában az Eb- és kétszeres vb-bronzérmes Lőrincz Viktorért szurkolhatnak a magyarok 16 órától.

Az Európa-bajnok női vízilabda-válogatott 21.30-től az elődöntőbe jutásért csap össze az olimpiai bronzérmes ausztrálokkal, magyar idő szerint éjszaka pedig az atlétikai stadionban lesz magyar érdekeltségű esemény, az Eb-ezüstérmes Baji Balázs a férfi 110 méter gát előfutamában indul.

Kapcsolódók

Kimaradt?