Majd Kolozsváron megmutatják! – olimpiai összefoglaló

Fejben már a kolozsvári Európa-bajnokságra készülnek a hétfői döntőkben csalódást keltő tornászok. Sem Marian Drăgulescu, sem Cătălina Ponor nem tudta gyarapítani a román érmek számát Rio de Janeiróban. A kötöttfogású birkózásban induló Lőrincz Viktor bronzmeccset veszített, úgy érzi, utolsó összecsapását elcsalták a bírok. Ötméteresekkel jutott tovább az Európa-bajnok női vízilabda-válogatott – ez történt a riói játékok tizedik versenynapján.

Bár a román tornasport nehéz időszakát éli, a közvélemény és a szakmabeliek tábora egyértelműen érmet várt a sikersportág képviselőitől. Különösen Marian Drăgulescu indult jó esélyekkel, a Steaua versenyzője pedig sikerrel vette az első akadályt, azaz bejutott az ugrás fináléjába. A 35 esztendős bukaresti sportoló jól szerepelt a hétfői nyolcas döntőben is, második ugrása után fölöttébb elégedettnek tűnt, mosolygott, rázta a karját, bohóckodott kicsit.Gyakorlatával a második helyre került, de a virtuális ezüstérem később elúszott, mivel az észak-koreai Ri Sze Gvang, illetve az orosz Gyenisz Abilazin is nagy pontszámot kapott. A román tornász végül lecsúszott a negyedik helyre. Érdekesség, hogy Drăgulescu ugyanolyan minősítéssel végzett, mint Kenzo Shirai, de japán riválisa valamivel nehezebb ugrásokat mutatott be, ezzel megelőzte a román éremesélyest.

Csalódást okozott a küldöttség zászlóvivője is. Cătălina Ponor gyakorlatába több apró hiba is becsúszott gerendán, a szer athéni olimpiai bajnoka csak hetedik lett. A döntő után Ponor keserűen nyilatkozott az újságíróknak, megemlítette, hogy sok negatív üzenetet kapott otthonról, ugyanakkor elismerte, hogy nem tudta kellően kezelni a nyomást. Drăgulescu már sokkal jobban leplezte csalódottságát, a román közszolgálati tévének adott interjújában kifejezetten boldognak tűnt. Mindkét tornász szóba hozta a 2017-es Európa-bajnokságot, amelyet április 19–24. között rendezik meg a kolozsvári sportcsarnokban.

A román tornászok egyébként 44 év után maradhatnak olimpiai érem nélkül, hacsak Andrei Muntean kedd este nem alakít valami nagyot a korlátgyakorlat döntőjében. A román tornászok legutóbb az 1972-es müncheni olimpián nem tudtak érmet szerezni.

A brazíliai olimpia tizedik versenynapján Lőrincz Viktor nagyszerű birkózással jutott el az elődöntőig, ott azonban kikapott a későbbi győztes Davit Csakvetadzetől. Néhány órás pihenőt követően a német Denis Kudlán vehetett volna elégtételt a ceglédi birkózó, de a bronzért vívott küzdelem nem úgy alakult, ahogy Lőrincz eltervezte. Hiába volt jóval aktívabb a magyar versenyző, mivel több intést kapott, a hatperces birkózás utáni 3:3-as eredménnyel a német nyert.Lőrincznek nagyon fájt a vereség, zokogva nyilatkozta, hogy a bírók kivették zsebéből a bronzérmet. „Nem szeretném a bírókra fogni, de kivették az érmet a zsebemből. Megintettek egy olyan fogás miatt, amely miatt nem kellett volna, mert ha könyök alatt támasztok vissza, akkor az intés és két pont, de felette volt! Aztán mindent beleadtam, behoztam a két pontot, megcsináltam az intésért járó akciót, erre visszaadják ennek, hogy akciót csináljon? Mindig ez van, mindig így nyer, mindig visszaadják neki. Így nyert az iráni ellen is. Egyszerűen nem hiszem el” – kesergett Lőrincz Viktor.

Szenzációs visszatérést produkált a magyar női vízilabda-válogatott az ausztrálok elleni negyeddöntőben. Bíró Attila lányai mínusz négyről jöttek vissza a meccsbe, majd a 8:8-as játékidőt követően ötméteresekkel diadalmaskodtak. Az elődöntőben a londoni aranyérmes amerikaiakkal játszanak a magyarok, akik a csoportkörben már megmérkőztek a favoritokkal. Akkor az Egyesült Államok csapata fölényes, ötgólos győzelmet aratott.

A hétfői nap egyik leglátványosabb jelenetét a női 400 méteres síkfutás döntője hozta. A bahamai Shaunae Miller bevetődve nyerte meg hajszálnyival az aranyat az amerikai Allyson Felix előtt. Egy másik érdekesség, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság hazaküldte az olimpiai faluból azt az egyiptomi cselgáncsozót, aki nem rázott kezet izraeli kollégájával, miután utóbbi győzni tudott ellene.

Ország Arany Ezüst Bronz Összes
1. Egyesült Államok 26 23 26 75
2. Nagy-Britannia 16 17 8 41
3. Kína 15 14 17 46
4. Oroszország 11 12 12 35
5. Olaszország 8 9 6 23
6. Németország 8 6 6 20
7. Franciaország 7 9 8 24
8. Japán 7 4 16 27
9. Ausztrália 6 7 5 18
10. Dél-Korea 6 3 3 12
11. Hollandia 6 2 4 12
12. Magyarország 5 3 4 12
… 35. Románia 1 1 2 4

Riói olimpia, 10. versenynap, hétfő
Augusztus 15-i bajnokok


​Torna

Férfi ugrás
Olimpiai bajnok: Ri Sze Gvang (Koreai NDK)
… 4. Marian Drăgulescu (Románia)

Gyűrű
Olimpiai bajnok: Elefteriosz Petruniasz (Görögország)

Gerenda
Olimpiai bajnok: Sanne Wevers (Hollandia)
… 7. Cătălina Ponor

Nyíltvízi úszás, női 10 km
Olimpiai bajnok: Sharon van Rouwendaal (Hollandia)
…13. Risztov Éva
…14. Olasz Anna

Atlétika

Női 400 m
Olimpiai bajnok: Shaunae Miller (Bahama)
Bianca Răzor kiesett a selejtezőben

Férfi 800 m
Olimpiai bajnok: David Rudisha (Kenya)

Férfi rúdugrás
Olimpiai bajnok: Thiago Braz da Silva (Brazília)

Női 3000 m akadály
Olimpiai bajnok: Ruth Jebet (Bahrein)
Ancuța Bobocel kiesett a selejtezőben

Női kalapácsvetés
Olimpiai bajnok: Anita Wlodarczyk (Lengyelország)

Birkózás

Férfi kötöttfogású 85 kg
Olimpiai bajnok: Davit Csakvetadze (Oroszország)
… 5. Lőrincz Viktor (Magyarország)

Férfi kötöttfogású 130 kg
Olimpiai bajnok: Mijain Lopez (Kuba)

Lovassport, díjlovaglás
Olimpiai bajnok: Charlotte Dujardin (Nagy-Britannia)

Pályakerékpár, férfi omnium
Olimpiai bajnok: Elia Viviani (Olaszország)

Ökölvívás, férfi 91 kg
Olimpiai bajnok: Jevgenyij Tiscsenko (Oroszország)

Súlyemelés, férfi 105 kg
​Olimpiai bajnok: Ruszlan Nurugyinov (Üzbegisztán) 

A hétfői érmesek teljes listája

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?