Csoportos nemi erőszakért ítélték el Kiss Lászlót, a magyar úszóválogatott kapitányát

Gyalázatos bűntény részese volt Kiss László, a magyar úszóválogatott szövetségi kapitánya. 1961 nyarán két társával lakásra csaltak és mindhárman megerőszakoltak egy lányt a sportuszodában.

Kiss László harmadikként közösült az addigra már "elernyedt" testű nővel, emiatt jogerősen három év börtönre ítélték, amit Nagyfán ült le - írta Privátkopo.hu.

Kiss Lászlót két társával együtt 1962. februárban el is ítélték a dokumentumokból kirajzolódó gyalázatos bűnügy miatt. Az ítélet indoklásában leírták: a Ferencvárosi TC három akkori tehetsége, Lantos László, Várszegi Lajos és az akkor 21 éves Kiss László 1961 júliusában ismerkedett meg a Nemzeti Sportuszodában a későbbi áldozattal, Zsuzsannával, akinek megtetszett Várszegi Lajos. Lantos azzal csalta fel a sportuszoda területén található lakásba, hogy Várszegi is ott lakik, és megmutatja neki az ingatlant. A férfi a lakásban egyből letámadta a nőt, és közölte is vele, hogy addig nem engedi ki onnan, amíg nem közösül vele. Dulakodásuknak az vetett véget, hogy megérkezett Kiss László és Várszegi Lajos. A három sportoló együtt nyomta le az ágyra a tiltakozó nőt. Várszegi hátracsavarta a nő karjait, száját pedig lefogta, így tartotta őt ledöntve, amíg Lantos a sértett lábait szétfeszítve közösült vele. Ezután Kiss László vett át a lefogó pozíciót, és Várszegi erőszakolta meg a lányt. Ekkora a lány már rosszul lett, ellenállásától már nem kellett tartani, ezért Kiss László fokozatosan elengedte, majd amikor sorra került, ő közösült "az elernyedt sértettel". Miután a lány magához tért és megmosakodott, újból rátört a rosszullét, ezért az élsportolók nyugtatót adtak neki – idézte a lap a jogerős ítéletet, amelynek iratait be is szkennelték a Privátkopo.hu-n.

Három évet ült

A folytatólagosan elkövetett nemi erőszak miatt Kiss Lászlót 5 év, Lantost és Várszegit pedig 4-4 év letöltendő börtönre ítélte első fokon a bíróság. Az ügyészség egy további, egyrendbeli nemi erőszakkal is megvádolta a sportolókat, ám ez utóbbi vádat a bíróság bizonyítottság hiányában ejtette. Mivel a sportolók fellebbeztek az ítélet ellen, a másodfokú bíróság mondta ki a végső ítéletet: Lantos Lászlót 3 év 2 hónapra, Várszegi Lajost 2 évre, Kiss Lászlót pedig 3 év börtönre ítélték. Kiss László Nagyfán töltötte a büntetését.

A VS.hu kedden telefonon utolérte Kiss Lászlót, aki elcsukló hangon csak annyit közölt,

erkölcsi bizonyítvánnyal rendelkezem, az egész életemet erkölcsösen éltem.

Üstökösként ívelt

Kiss László a börtönből szabadulva feltűnően gyorsan építette karrierét. 1965-ben, tehát négy évvel az után, hogy harmadikként megerőszakolt egy lányt, már a Budai Spartacusban volt főállású edző, 1967-ben a klub vezetője lett, két évvel később pedig az öttusa válogatott úszóedzője lett. 1993-ban a Magyar Úszószövetség (MÚSZ) alelnöke, majd a női úszóválogatott edzője lett.

1999-ben lett az úszóválogatott szövetségi kapitánya lett, 2012-ben a szövetség elnökségi tagja, 2015-ben újraválasztották. 2014 novembere óta Százhalombatta alpolgármestere. 2008-ban megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét a csillaggal, 2011-ben sport kategóriában Prima Primissima-díjas lett, 2012-ben a Magyar Érdemrend nagykeresztjét is megkapta, és 2013-ban a magyar úszósport halhatatlanjai közé került.

Gyárfás: Joga van méltóképp beilleszkedni a társadalomba

Gyárfás Tamás, a MÚSZ jelenlegi elnöke a Privátkopónak úgy reagált, hogy Kiss László ötven évvel ezelőtt "okkal vagy ok nélkül" megkapta büntetését. Az ifjúkori tettek már elévültek, és ha egy bűnös lerótta büntetését, "joga van újfent méltóképpen beilleszkedni a társadalomba" – azt nem mondta Gyárfás, hogy ennek okvetlenül része kell-e legyen az, hogy köztársasági érdemrenddel tüntetik ki az egykori bűnözőt. Igaz, azt megjegyezte, hogy Kiss László az elmúlt ötven évben "a maga területén egyedit alkotott", és szinte minden sportvezetői kitüntetést megkapott, amit csak lehet. Ő tanította az ötszörös olimpiai bajnok Egerszegi Krisztinát, az olimpiai bajnok Kovács Ágit és a világbajnok Cseh Lászlót is – sorolta.

Mint írtuk, Kiss László januárban lemondott szövetségi kapitányi posztjáról, miután megalázó helyzetbe került Hosszú Katinka sajtótájékoztatóján. Szeretett volna beszélni az úszószövetséggel kapcsolatban bírálatokat megfogalmazó úszóbajnokkal, de az MTI megfogalmazása szerint a világ- és Európa-bajnoknő faképnél hagyta a hozzá igyekvő szakvezetőt anélkül, hogy szóba állt volna vele. "Méltatlan ez az egész" – mondta erre Kiss László. "Korábban négy olimpiáról is aranyéremmel térhettem haza úszóink jóvoltából, s azt kívánom, hogy Hosszú Katinkáék is éljék át ezt a boldogságot a riói olimpián, amelyen én már nem leszek ott, mert ezennel lemondok kapitányi tisztemről." Három nappal később azonban már tudni lehetett, hogy mégis marad szövetségi kapitány, egyrészt mert Gyárfás nem fogadta el a lemondását, másrészt meg azért, mert "amúgy is meggondolta magát".

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?