Orbán felhívta Kiss Lászlót, és kérte, hogy maradjon

Sokat nyomott a latba a döntésénél, hogy telefonon felhívta őt csütörtök este Orbán Viktor – ezt mondta a Népszabadságnak Kiss László azzal kapcsolatban, miért marad mégis az úszók szövetségi kapitányi posztján. Hosszú Katinkával viszont nem beszélt a múlt heti sajtótájékoztató óta. Az úszóról és edző férjéről annyit mondott: „Nem értem, miért csinálják ezt most velem”.

Orbán Viktor magyar miniszterlnök csütörtök este azután hívta fel Kiss Lászlót, hogy befejezte a tárgyalást a Budapestre látogató angol miniszterelnökkel. Arra kérte, hogy gondolja át a döntését, mert az úszóknak szükségük van rá – derül ki az interjúból.

Kiss László megerősítette: pénteken, a Kossuth rádió 180 perc című műsorában a miniszterelnök már úgy ajánlotta-e fel a kormány „jószolgálati képességeit" az úszók ügy rendezéséhez, hogy már beszélt vele.

Kiss László 1940. december 14-én született Budapesten. A legendás tréner leghíresebb tanítványa az ötszörös olimpiai bajnok Egerszegi Krisztina, s ő edzette a szintén olimpia bajnok Kovács Ágnest és az ötkarikás játékokon ezüstérmet szerző Güttler Károlyt. 1993-tól női szövetségi kapitány, 1999-től a válogatott szakvezetője, azóta győzött az olimpián Czene Attila, Gyurta Dániel, s lett többször második, illetve harmadik Cseh László.

A szövetségi kapitány érvei között van az is, hogy már száztíz úszóedző állt ki nyilatkozatban mellette, valamint a Magyar Edzők Társasága és más sportágak több képviselője is. Azt mondta, hogy húsz éve kapitány, és eddig egyetlen klubelnököt leszámítva nem szerzett ellenséget. „Úgy éreztem, kutya kötelességem maradni” – fogalmazott.

Hosszú Katinkával a szerdai sajtótájékoztató óta nem beszélt.

A Népszabadság munkatársa felvetette, hogy többen kifogásolták, amiért hívatlanul miért ment el Kiss László a sajtótájékoztatóra. Azt mondta ezzel kapcsolatban, hogy találkozni akart az úszóval és tisztázni vele a helyzetet. „Érdekes, azt senki sem rótta fel, hogy ott voltak a Magyar Olimpiai Bizottság vezetői, és a végén őket is faggatták az újságírók. Ők vajon kaptak meghívót?” – jegyezte meg.

Kiss László azt is mondta: a szerdai sajtótájékoztató olyan lelkiállapotba kerültem, hogy úgy éreztem: nincs más választása, mint a lemondás. „Pedig Katinkával és edző férjével, Shane Tusuppal mindig kiváló volt a kapcsolatunk. Hogy mást ne mondjak, küzdöttem azért, hogy Shane ott lehessen Katinka mellett a londoni olimpián. Nem értem, miért csinálják ezt most velem” – fogalmazott. Kiss László arról is beszélt, hogy fogy az idő, és Katinkával sürgősen meg kellene beszélniük az olimpiai felkészülés részleteit, köztük azt, hogy elmegy-e majd az edzőtáborokba. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?