Cselgáncs Eb: Karakas Hedvig aranyérmes lett Prágában

Az 57 kilogrammos Karakas Hedvig aranyérmet nyert a prágai cselgáncs Európa-bajnokság csütörtöki nyitónapján.

Az olimpiai kvótás helyen álló magyar versenyző negyedik mérkőzésén a portugál Telma Monteiróval szállt szembe, akit eddigi nyolc találkozójukon csak egyszer tudott megverni. A 34 esztendős rivális a női dzsúdó egyik legnagyobb sztárja, olimpiai bronzérme mellett négyszeres világbajnoki második, Eb-ken pedig már 13 érmet - köztük öt aranyat - gyűjtött. Tavaly a dobogó harmadik fokára állhatott fel Minszkben. Karakas második Európa-bajnoki fináléját vívta, előzőleg a 2015-ös bakui döntőben ugyancsak Monteiróval csapott össze, és akkor kikapott.

Kettejük kilencedik csatája a versenynap utolsó meccse volt, és az előző négy súlycsoport végjátékai miatt csak 18 óra után kezdődött el. Az előző mérkőzéseit rendre hosszabbításban nyerő Monteiro rögtön hátracsavarta a magyar karját, aki azonban kiszabadult a földharcból, majd kaszáló dobással próbálkozott. Néhány értékeletlen akciót követően letelt a négy perc, és jöhetett az aranypontig tartó ráadás. Ez is meddő küzdelmet hozott, a Honvéd sportolója - aki októberben bronzérmes volt a budapesti Grand Slamen - egy ízben ügyesen kibújt egy karfeszítésből, mígnem 8 perc 18 másodpercnél a bíró lehúzásért harmadszor is megintette Monteirót, ami már a leléptetését jelentette. A magyar győztes két intés hátrányból fordította meg a mérkőzést.

A 30 éves Karakas a magyar dzsúdósport 18. Eb-aranyérmét szerezte meg az O2 Arenában. Ő maga már négy éremmel büszkélkedhet a kontinenstornákon, az arany és ezüst mellett 2009-ben Tbilisziben és 2010-ben Bécsben bronzot szerzett.

Pénteken magyar részről a 73 kilós Szabó Frigyes (UTE), és a 81 kilós Tóth Benedek (Rákosvidéke Hajtós DSE) lép tatamira a cseh fővárosban, ahol a koronavírus-járvány miatt zárt kapuk mögött zajlik a 69. Európa-bajnokság.

Kapcsolódók

Kimaradt?