Nem ígért csodát, csak teszi a dolgát – Hosszú megállíthatatlan

Saját maga második, a magyar küldöttség harmadik aranyérmét szerezte Hosszú Katinka az olimpiai játékok hétfői versenynapján. Megtört a jég a brazilok esetében, újdonsült olimpiai bajnok cselgáncsozójuk története nagyon gyorsan bejárta a világsajtót. Románia női kézilabdázóit időközben darabokra szedték a házigazdák, két meccs, két vereség az eddigi mérleg. Továbbra is várni kell a Benedek-csapat első sikerére, de a román küldöttség érmeit is nagyon eldugta valaki – olimpiai összefoglaló.

Ahhoz képest, hogy az ötkarikás esemény előtt igen visszafogottan nyilatkozott éremszerzési esélyeiről, Hosszú Katinka könnyen a játékok egyik sztárja lehet. Az „Iron Lady” bár tisztában van képességeivel, mégsem ígért aranyat, kedd hajnalban viszont összejött neki a duplázás Rio de Janeiróban: a 400 vegyes után 100 háton is ő lett az olimpiai bajnok, ugyanakkor gyanítjuk, az éremtermelésnek ezzel még nincs vége. Az izgalmas döntőben Hosszú egyébként kevéssel előzte meg az amerikai Kathleen Bakert. Az Egyesült Államok úszói végül két aranyéremmel zárták a döntőket, így a tengerentúliak megőrizték első helyüket az éremtáblázaton.

Rafaela Silva a favellák nyomorából a csúcsra küzdötte fel magát. Rio de Janeiro szülöttje hétfőn a kettes Carioca Arénában a brazil küldöttség első aranyérmét szerezte, a nézőtéren pedig barátaival együtt ünnepelhetett. Bizonyára Karakas Hedvig és Corina Căprioriu nem hatódott meg a brazil győztes sztoriján, ugyanis a magyar cselgáncsozó a negyeddöntőben, míg a román lány az elődöntőben kényszerült térdre Silva előtt. Igaz, Căprioriu nagyon komolyan megizzasztotta dél-amerikai riválisát, aki csak aranyponttal tudott győzni. Florin Berceanu tanítványa végül érem nélkül maradt, a bronzmérkőzésen vereséget szenvedett – ugyanígy járt a férfiaknál Ungvári Miklós, aki a vigaszágról érkezett. 

Nem akármilyen meglepetést tartogatott hétfőre Adrian Crișan. A rutinos besztercei asztaliteniszező hétszettes csatában búcsúztatta a jóval esélyesebbnek tartott koreai Lee Sang su-t. Más kérdés, hogy a nyolcaddöntőben már nem tudott felnőni a torna egyik favoritjának szintéjre, Csang Csi-ko (Zhang Jike) lenullázta az utolsóként versenyben maradt román asztaliteniszezőt. A sportlövőknél Alin Moldoveanu, a 2012-es londoni olimpia aranyérmese nem jutott döntőbe légpuskában, ugyanitt Sidi Péter ötödik, Péni István a 13. helyen végzett. A női kardvívóknál Márton Anna kikapott a nyolcaddöntőben, jó hír viszont, hogy az ökölvívó Harcsa Zoltán lebunyózta türkmén ellenfelét a legjobb 32 között.

Agresszivitásból leckét kapott a román női kézilabda-válogatott a braziloktól. Eduarda Amorimék nagyon akartak és ennek meg is lett az eredménye, sikerült 13 gólon tartani a Cristina Neagu vezette nemzeti csapatot, a „harapós” brazilok kétszer annyi gólt lőttek, mint Tomas Ryde játékosai. Másfelől a hazai pályán szereplő dél-amerikaiak sportszerűség terén nem jeleskedtek, Amorim már az első félidőben begyűjtött egy piros lapot, miután durva szabálytalanságot követett el Geiger Melinda ellen. A kiállítás azonban nem befolyásolta a mérkőzés végkimenetelét, innen nehéz lesz talpra állni Szűcséknek. Kemény mérkőzésen van túl Magyarország férfi vízilabda-válogatottja is, Benedek Tibor együttese a szerbek után az ausztrálokkal remizett.

Riói olimpia, 3. versenynap
Augusztus 8-i érmesek

Úszás

100m hát, női
Olimpiai bajnok: Hosszú Katinka (Magyarország)
Ezüst: Kathleen Baker (Egyesült Államok)
Bronz: Kylie Masse (Kanada) és Fu Jüan-huj (Kína)

100 m mell, női
Olimpiai bajnok: Lillia King (Egyesült Államok)
Ezüst: Julia Efimova (Oroszország)
Bronz: Catherine Meili (Egyesült Államok)

200 m gyors, férfi
Olimpiai bajnok: Szun Jang (Kína)
Ezüst: Chad Le Clos (Dél-afrikai Köztársaság)
Bronz: Conor Dwyer (Egyesült Államok)

100 m hát, férfi
Olimpiai bajnok: Ryan Murphy (Egyesült Államok)
Ezüst: Hszü Csia-jü (Kína)
Bronz: David Plummer (Egyesült Államok)

Judo, női 57 kg
Olimpiai bajnok: Rafaela Silva (Brazília)
Ezüst: Sumiya Dorjsuren (Mongólia)
Bronz: Macumoto Kaori (Japán) és Telma Monteiro (Portugália)

Judo, férfi 73 kg
Olimpiai bajnok: Ono Sohej (Japán)
Ezüst: Rusztam Orujov (Azerbajdzsán)
Bronz: Lasa Savdatuasvili (Grúzia) és Dirk van Tichelt (Belgium)

Vívás, női kard egyéni
Olimpiai bajnok: Jana Jegorjan (Oroszország)
Ezüst: Szofija Velikaja (Oroszország)
Bronz: Olga Harlan (Ukrajna)

Torna, férfi csapat
Olimpiai bajnok: Japán
Ezüst: Oroszország
Bronz: Kína

Rugby 7, nők
Olimpiai bajnok: Ausztrália
Ezüst: Új-Zéland
Bronz: Kanada

Súlyemelés, férfi 62 kg
Olimpiai bajnok: Oscar Albeiro Figueroa Mosquera (Kolumbia)
Ezüst: Eko Yuli Irawan (Indonézia)
Bronz: Farkad Karki (Kazahsztán)

Súlyemelés, női 58 kg
Olimpiai bajnok: Sukanya Srisurat (Thaiföld)
Ezüst: Pimsiri Sirikaew (Thaiföld)
Bronz: Kuo Hszing Csun (Tajvan)

Műugrás, férfi 10m szinkron
Olimpiai bajnok: Csen Aj-szen, Lin Jüe (Kína)
Ezüst: David Boudia, Steele Johnson (Egyesült Államok)
Bronz: Thomas Daley, Daniel Goodfellow (Nagy-Britannia)

Sportlövészet, 10m légpuska, férfi döntő
Olimpiai bajnok: Niccolo Campriani (Olaszország)
Ezüst: Szerhij Kulis (Ukrajna)
Bronz: Vlagyimir Maszlenyikov (Oroszország)

Sportlövészet, férfi trap
Olimpiai bajnok: Josip Glasnovic (Horvátország)
Ezüst: Giovanni Pellielo (Olaszország)
Bronz: Edward Ling (Nagy-Britannia)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?