Világcsúcsot úszott Hosszú Katinka, megvan a második arany

Világcsúccsal nyert aranyérmet 400 méter vegyesen Hosszú Katinka a riói olimpia úszóversenyeinek szombati nyitónapján. A Vasas ötszörös világbajnok versenyzője pályafutása első ötkarikás érmét szerezte, míg a magyar csapatnak – Szász Emese párbajtőröző után – ez volt a második aranya Rióban.

Hosszú kiválóan rajtolt, pillangón már az első hossz végén magabiztos előnnyel vezetett. Háton a várakozásoknak megfelelően könnyedén, végérvényesen ellépett a mezőnytől, azaz innentől kezdve gyakorlatilag csakis az órával, a fennálló világcsúccsal versenyzett. Mellen az egész uszoda a levegővétel ütemére bíztatta, a gyorsra közel öt és fél másodperccel a világcsúcs részidőn belül fordult. Katinka az előfutamban 15 századra közelítette meg a címvédő kínai Je Si-ven 2012-es londoni játékokon elért 4:28.43 perces rekordját, a fináléban azonban már sikerült neki a történelmi időeredmény. Több mint két másodperccel múlta felül a szám rekordját.

„Szerintem még nem fogtam fel, hihetetlen” – nyilatkozta Hosszú az M4 Sportnak. „Tényleg azt tudtam csinálni, amit edzésen. Olyan érzésem volt, mintha edzésen lennék, hiszen mióta kijöttünk Rióba, minden nap a négyes pályán úsztam. Kiráz a hideg, még nem hiszem el.”

Hozzátette, férje és edzője, Shane Tusup a győzelem után azt mondta neki, pontosan úgy diadalmaskodott, ahogy megálmodta. „Ennél tökéletesebb nem is lehetne, ez életem egyik legszebb napja” – hangsúlyozta Hosszú Katinka arra utalva, hogy egyszerre lett olimpiai bajnok és adta át a múltnak a korábbi világrekordot. Vasárnap 100 méter háton, majd másnap 200 méter vegyesen, ezt követően pedig 200 méter pillangón, illetve 200 méter háton ugrik vízbe egyéniben, emellett tagja 4x200 méteres női gyorsváltónak is. A legjobb esélye egyértelműen 200 méter vegyesen van arra, hogy második aranyát is megszerezze, hiszen a szám világbajnokaként és világcsúcstartójaként készülhet.

Eredmény, női 400 méter vegyes

  • Olimpiai bajnok: HOSSZÚ KATINKA 4:26.36 perc – új világcsúcs
  • 2. Maya Dirado (Egyesült Államok) 4:31.15
  • 3. Mirea Belmonte Garcia (Spanyolország) 4:32.39

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?