Villáminterjú Karácsonyi Zsolttal, az RMDSZ újonnan megválasztott kultúráért felelős ügyvezető alelnökével

Kolozsváron ülésezett pénteken a Szövetségi Képviselők Tanácsa. Az RMDSZ „miniparlamentje” tanácskozásán a testület tagjai szavazással döntöttek arról, hogy a jövőben a kultúráért felelős ügyvezető alelnöki tisztséget Karácsonyi Zsolt fogja betölteni. Terveiről és feladatairól kérdeztük a Helikon főszerkesztőjét.

Milyen konkrét tervekkel a tarsolyodban látsz munkához?

– A kulturális élet szereplői közötti együttműködés hatékonyabbá tétele közös érdekünk, ezt a mondatot tekintem kiindulópontnak az elkövetkező időszakra. Az ennél konkrétabb tervekről majd a különböző művészeti ágak szervezeteivel történt egyeztetés után beszélhetünk.

Fotó forrása: Karácsonyi Zsolt Facebook-oldala

– Hogyan látod az erdélyi kultúra helyzetét jelen pillanatban, és melyek azok a területek, ahol véleményed szerint sürgős tennivaló akad? Mik a prioritások?

– A járványidőszak és a szomszédságunkban zajló háború senkinek sem tett jót, a hagyományos támogatási források egy része megcsappant, ennek ellenére, az elmúlt egy évben a korábbiakban megszokott ritmusban, mennyiségben, minőségben zajlottak a kulturális rendezvények Erdélyben, a Partiumban, a Bánságban egyaránt. Számos kulturális intézmény feje fölül most tűntek el a kormány által tervezett létszámcsökkentési és intézményösszevonási felhők. De gondok mindig akadnak, javítani, tökéletesíteni mindenhol lehet.

– Milyen elképzeléseid vannak a szórványban élő magyarság kulturális életének felpezsdítésére?

– El kell juttatni olyan helyszínekre az alkotásokat és alkotóikat is, ahol korábban még nem fordultak meg. Olyan településekre, irodalmi vonatkozásoknál maradva, ahol még Kányádi Sándor sem járt. Ilyen települések is akadnak. A helyi pezsgést elsősorban a helyi intézményeknek kell elindítani, de a különböző szakmai szervezeteknek már csak egy-egy jó tanácsa is sokat segíthet.

– Nem titok senki számára, hogy te elsősorban az irodalom területén tevékenykedtél mostanig: tavaly járt le elnöki mandátumod az Erdélyi Magyar Írók Ligája (E-MIL) élén, jelenleg a Helikon főszerkesztőjeként tevékenykedsz. Ezzel az új tisztséggel viszont együtt jár a felelősség kiterjesztése is, hisz nem csak irodalommal kell ezentúl foglalkoznod, hanem a kultúra más területeivel is. Nem tartasz-e attól, lévén nagyobb tapasztalatod van az irodalomszervezés terén, hogy esetleg akaratlanul „átbillen” az egyensúly erre a térfélre?

– Legjobban valóban az irodalmi életet ismerem, de a társművészetek területére is volt rálátásom az elmúlt évtizedekben. Átbillenésektől nem tartok, éppen azért, mert a különböző művészeti ágak egymást segítő hálózatában hiszek. Ahol az egyik művészeti ág jelenléte erős, segíthet egy másik népszerűsítésében is.

– Mely intézmények segítségére számítasz elsősorban az előtted álló időszakban?

– A kulturális szféra különböző intézményeire, szakmai szervezeteire. Mindenkire, hiszen a magyar kultúra egészének fenntartása és továbbvitele közös cél.

Karácsonyi Zsolt 1977-ben született Aradon, József Attila-díjas költő, író, műfordító, színházkritikus, a Helikon szépirodalmi folyóirat főszerkesztője. 2003-ban végzett teatrológia szakon a kolozsvári BBTE-n, összehasonlító irodalomtudományi doktori értekezését a Szegedi Tudományegyetemen védte meg 2010-ben. A kilencvenes évek közepétől publikál rendszeresen, irodalomszervezői tevékenységét is ekkor kezdi el. Tíz önálló kötete és tíz műfordítás-kötete jelent meg, több mint két évtizede dolgozik szerkesztőként, nem csupán a Helikon kötelékében – évekig volt az Irodalmi Jelen, a Kriterion Könyvkiadó munkatársa. Tagja számos szakmai szervezetnek, nyolc éven át töltötte be az Erdélyi Magyar Írók Ligájának elnöki tisztét, 12 éven át tevékenykedett a BBTE Színház és Televízió Karának oktatójaként. Nős, két gyermek édesapja. (Forrás: rmdsz.ro)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?