Új művészeti tér hívja fel a figyelmet a kolozsvári ingatlanpiacról kiszorult függetlenekre

Az Ecsetgyár égisze alatt induló Rubik projekt (teljes nevén: Rubik - Individual permutations in search of optimal solutions for structural problems) célja azoknak a független művészeti projekteknek a megerősítése, amelyek a kolozsvári ingatlanpiac agresszív terjedése hozott nehéz helyzetbe, közölték a kezdeményezők.

A közlemény szerint aggasztó, hogy a közelmúltban még virágzó független művészeti szcéna szereplői nehéz helyzetbe kerültek, ugyanis a megnőtt lakbérek, és az egyre-másra nyitó és épülő irodaházak miatt nem rúgnak labdába a kolozsvári ingatlanpiacon. A kezdeményezés első lépésként négy galériát karol fel, ezek a  Grota, az AiciAcolo Pop Up Gallery, a Gara Mică és a Lateral ArtSpace.

A Rubik nevű térben – amely csütörtökön nyílik meg az Anton Pann utca 16. szám alatt – a Grota csoportos kiállítása nyílik meg elsőként, Special Magick címmel.Így néz ki a Rubik helyszíne a Google Maps szerint

Az intézményeken kívüli, kevés láthatósággal bíró művészeket tömörítő Grota 2013 és 2015 között nyolc csoportos vagy egyéni kiállítást szervezett összesen 14 művésznek, de a tevékenysége megszakadt a megfizethetetlen bérleti díjak miatt, írja az Ecsetgyár közleménye. Épp erre az ingatlanpiaci jelenségre hívja fel a figyelmet a Special Magick című tárlat (Ana Avram, Sasha Bandi, Anca Bârjovanu, Maria Bocancios, Chivite Nagore, Emilia Ciorea, Mircea Ciutu, Victor Drăgan, Adela Giurgiu, Andriana Oborocean, Abel Rad, Adrian Rața, Tania Netflix, Teodora Tănase, Anca Vatavu és Laurențiu Zbîrcea), amely csütörtökön délután 5 órától május 6-ig tekinthető meg, keddtől péntekig 15 és 19 óra között.

A Rubik nem véletlenül nyílik a Vasutas park szomszédságában, a régi Ecsetgyártól nem messze, ezzel ugyanis épp a városrész dzsentrifikációjára (a felértékelődött belvárosi területek lakosságának kicserélődése, szerk. megj.) szeretnék felhívni a figyelmet a kezdeményezők. „Ez szándékos döntés volt, hogy párbeszédet indítsunk a kulturális terek fenntarthatóságáról egy olyan városban, amely egyre inkább business-központú bármilyen más kezdeményezés kárára” – fogalmazott Helga Thies, az Ecsetgyár vizuális művészetekért felelős munkatársa.

Az Ecsetgyár független kulturális- és kortárs művészeti központ 2019 őszén költözött el korábbi Mărăști-téri székhelyéről, amelyről a nevét is kapta, az egykori ecsetgyár épületéből, amely irodaházzá alakult.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?