„Három váltásban” mutatkozik be a felújított Ecsetgyár alkotói közössége

Kiállítás-megnyitók, találkozók, beszélgetések és vezetett séták lesznek csütörtöktől szombatig a kolozsvári Ecsetgyárban. A kortárs művészeti tér a Galériák Éjszakája eseményhez is csatlakozott, így pénteken nem csak a Köz-Pont-ban élvezhetünk kortárs képzőművészeti alkotásokat.

A kétévente megszervezett Három váltás csütörtökön este hétkor négy kiállítás-megnyitóval kezdődik a Lateral ArtSpace, Raft és Pilot galériában.

A Lateral ArtSpace-ben november 17-ig látogatható a Svájcban élő olasz művész, Alfredo Aceto Unreachable Turtles című kiállítása, amely arra a pillanatra összpontosít, amikor egy tárgy meghaladja eredeti gyakorlati funkcióját és kis gesztusokon és lírai perspektíván keresztül életre kel.

A Raft Răzvan Anton Heliographic Recorder című kiállítását mutatja be. A nap fényénél készülő heliográfiák október 13-ig tekinthetőek meg.A Pilot tér két kiállítást mutat be. Az egyik, Az itt lakók kivételével (Cu excepția riveranilor) az Ecsetgyár közösségéhez tartozó művészek közös tárlata. A közúti jelzőtáblából kiindulva az alkotók egyfajta blind date-en vettek részt: mindegyik kiállít egy munkát, anélkül, hogy ismerné a többiek alkotásait, így a végeredmény meglepetés. Az október végéig látogatható kiállításon Răzvan Anton, Dragoș Bădiță, Radu Cioca, Cristina Gagiu, Mihai Iepure-Górski, Lucian Indrei, Ciprian Mureșan, Musz, Flaviu Rogojan, Cristian Rusu és Șerban Savu vesz részt.

A Pilot másik kiállítása a forever is shorter, két rezidens művész, Maje Mellin (Németország) és Enric Fort Ballester (Spanyolország) Kolozsváron készült munkáit mutatja be október 10-ig.Csütörtök este hét órakor a kolozsvári Instagram-felhasználók találkoznak az Ecsetgyárban, megnyílik a helyi formatervezők kiállítása a Cluj Design Days keretében, este nyolc órakor pedig az In/Out Transylvania Photo Festival és a Gyalogosok Múzeuma (Muzeul Pietonilor) a Contrast VR csapat és az Al Jazeera virtuális valóság-sorozatát, a My people, our stories dokumentumsorozatot mutatja be.

Épületvetítés is lesz: este nyolc órakor Maria Brudașcă analog mapping vetítését DJ Danaga zenéje kíséri.

Kulturális co-working iroda nyílik az Ecsetgyárban

Péntek este hét órakor avatják fel az első kolozsvári kulturális co-working irodát, a FabHub-ot, a Vasutas-parkban szervezett események bemutatásával. (A FabHub ötletpályázatának eredményeiről itt írtunk).

A Galériák Éjszakája programsorozathoz kapcsolódóan a Lateral ArtSpace, a RAFT Cluj és a Pilot éjjel háromig tart nyitva. 

A gyermekeket szombat deli 12 órakor várja az ARTbecedar, amelynek keretében a két rezidens művész, Maje Mellin (Németország) és Enric Fort Ballester (Spanyolország) foglalkozik velük.

Az Ecsetgyárban dolgozó művészek délután négy órától megnyitják műhelyeiket, Helga Thies román nyelvű vezetett sétát tart, este hattól pedig a művészek, kurátorok és koordinátorok kerekasztal-beszélgetésére kerül sor.

A polgármesteri hivatal, a helyi tanács valamint az Országos Kulturális Alap (AFCN) támogatta Három váltás teljes programja itt olvasható, a kiállítások keddtől szombatig délután három és hét óra között látogathatóak.

Kapcsolódók

Kimaradt?