Kiskorú anyákról mutat be ingyenes színházi előadást az Ecsetgyár

Folytatódik a kolozsvári Ecsetgyár Linia de producție színházi előadássorozata: csütörtökön este héttől a Foreplayt tűzték műsorra, amely Romániában először foglalkozik színpadon a kiskorú anyák témájával.

Ozana Nicolau rendezése a fiatal anyák sérülékenységét helyezi előtérbe: a hazai társadalom idealizálja az anyaságot, ugyanakkor előítéletekkel közeledik a tinédzseranyákhoz. A romániai statisztikák szerint az évente szülő nők szinte tíz százaléka kiskorú, és évi 22 000 tinédzser esik teherbe, sokan a 10-14 közötti korosztályból, ezzel az ország az első helyen áll Európában.Az előadás bukaresti, Vaslui-i, Urziceni-i és Ploieşti-i kiskorú anyák tapasztalatai alapján készült. Célja felvillantani a jelenség kevésbé kibeszélt okait, a szexuális nevelés hiánya és a mélyszegénység mellett például a szexuális abúzus és az átvett kulturális modellek problémáját, illetve kibeszélni a nem kívánt terhességek tabutémáját.

A Foreplay dokumentum-kollázsból, a közönséggel folytatott vitákból és fiktív jelenetekből áll. A kiskorú anyák szerepét Ioana Anastasia Anton, a bukaresti Bulandra Színház UNITER-díjas színésznője és Voica Oltean, a Breaking News című filmben nyújtott alakításáért Karlovy Varyban díjazott 12-es tanuló játssza. Az előadásban fellép még Mihaela Rădescu és Viorel Cojanu, a bukaresti Teatrul Mic színészei.

A belépés ingyenes, de helyfoglalás szükséges az artrev.ro@gmail.com címen.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?