Hat év börtönbüntetésre ítélték a feleannyi idős feleségét teherbe ejtő romániai férfit

Hat év börtönbüntetésre ítélte egy nagy-britanniai bíróság azt a 25 éves romániai férfit, aki teherbe ejtette a nála kétszer fiatalabb feleségét - írja az EssexLive című brit portál. 

A fiatalember ügyvédje azzal érvelt védence mellett, hogy a társadalom peremére szorított romániai cigányok körében elterjedt gyakorlat a fiatalkorú lányok férjhez adása. A pár még Romnániában ismerkedett meg, itt kötöttek „házasságot”. A férfi elismerte tettét, a lány pedig hazaköltözött Romániába, ahol heteken belül életet ad gyerekének. 

Jamie Sawyer ügyész arra hívta fel a figyelmet, hogy Nagy-Britanniában és Romániában is 16 év a beleegyezési korhatár, ezért annak ellenére ütközik a büntetőtörvénykönyv előírásaiba a fiatalember tette, hogy az áldozat nem ellenezte a viszonyt.

Az esetre idén tavasszal derült fény, amikor egy közúti igazoltatás alkalmával a rendőrök megállították a vádlott által vezetett gépkocsit. A járműben utazott a 12 éves „felesége” és két további gyermek. A rendőrök nyomozást indítottak és így fedezték fel, hogy a roma párocska Epping városában bérelt lakást, ahol közös ágyban aludtak.

A fiatalember ügyvédje „rendkívülinek” nevezte a körülményeket. Szerinte a bíróságnak figyelembe kellett volna vennie a vádlott és az áldozat társadalmi, kulturális hátterét is. „Nyoma sincs erőszaknak, szexuális kizsákmányolásnak. Kettejük közös beleegyezésével kötöttek 'házasságot'” – érvelt. Az ügyvédnő arra is felhívta a bíróság figyelmét, hogy a romák továbbra is negatív diszkriminációt szenvednek Romániában, elkülönülten élnek. „Csak ezt az ősi szokásjogot ismerik, fel sem fogják, hogy nem helyes, amit tesznek” – fogalmazott. 

Kimaradt?