Melyik uniós tagállamban él a legtöbb tinédzser anya?

Romániában és Bulgáriában él a legtöbb tinédzser anya az Európai Unióban – derül ki az Eurostat friss kutatási eredményeiből, amelyet az EuroNews dolgozott fel. 2015-ben mindkét országban majdnem minden tizedik szülés tinédzseré, vagy még annál is fiatalabb anyáé volt. A két országban összesen 25 ezer 18 év alatti anya van. Ez több mint háromszor nagyobb, mint az uniós átlag.

Az Eurostat adatai szerint több száz, 10 és 14 év közötti lánynak született gyereke az adott periódusban Franciaországban, Németországban, Bulgáriában és Romániában is. Ha ez nem lenne elég: Szlovákia, Franciaország, Ausztria, Olaszország és Románia esetében is elmondható, hogy 2015-re több tinédzser vált anyává, mint egy évtizeddel korábban.

A szakértők szerint a növekedést az elnyomó szexuális kultúra és a nők iránti tisztelet hiánya generálja.

Komoly probléma

Romániában és Bulgáriában majdnem ezer olyan szülést rögzítettek, ahol az anya életkora 10 és 14 év közé esett. Bulgáriában majdnem 300 ilyen anya volt, mely az Európai Unió összes, tinédzser korú szülőjének öt százaléka.

"Ez kirívóan magas arány, és számomra azt sugallja, hogy valami komoly baj van ezekben a társadalmakban" – mondta Irene Donadio, a Nemzetközi Családtervezés Szövetség európai hálózatának szóvivője az Euronews-nak.

"Érdemes elgondolkozni azon, hogy mennyire lehet mindkét fél részéről kölcsönös beleegyezésen alapuló egy ilyen kapcsolat. Hogy mennyire önszántukból egyeznek bele ebbe a felek. Hogy mennyire van valós választása ezeknek a lányoknak, ha a saját szexuális és reprodukciós önállóságukról, egyáltalán a saját önmeghatározásukról van szó egy kapcsolatban? Egyes esetekben ugyanis gyakorlatilag gyerekekről beszélünk, vagyis erősen benne van az egészben a gyermekvédelem hiánya is" - mondta. 

Hozzátette, a probléma nem csak Kelet-Európát érinti. Többszáz ugyanilyen korú, 14 év alatti lány adott életet gyermeknek Németországban, Franciaországban és az Egyesült Királyságban is – még akkor is, ha az ő arányuk kisebb is az összes tinédzserkorú szülőhöz viszonyítva, mint a keletre eső régiókban. Az unió országainak több mint felében, és leginkább Skandináviában az ilyen korú lányok között alig van, aki szülővé válik ennyi idősen.

Kapcsolódók

Kimaradt?