Szexuális felvilágosítást tartanak majd a háromszéki falvakban

Háromszéki vidéki iskolák diákjait tanítja meg nem kívánt terhesség megelőzésére és szexuális úton terjedő betegségek elkerülésére a Kovászna megyei Közegészségügyi Igazgatóság hamarosan induló projektje.

Lázár Klaudia projektmenedzser szerint szeptember 26-án, pénteken, a fogamzásgátlás világnapján induló akció főként a vidéki iskolák tanulóit célozza, tavaly a városi tanintézményekben szerveztek hasonló programot.

A sepsiszentgyörgyi megyei kórház vezetősége több ízben is megkongatta a vészharangot, hogy az elmúlt esztendőkben megnőtt a gyereket vállaló kiskorú anyák száma, aggasztónak nevezték, hogy egyre fiatalabb lányok hozzák világra első gyereküket. Idén az év első hat hónapjában 44 kiskorú szült a sepsiszentgyörgyi kórházban, közülük heten alig töltötték be a 14 évet.

Kovászna megyében 2012-ben 84 kislány adott hozta világra csecsemőjét, tavaly pedig 87 ilyen esetet regisztráltak. Idén az első félévben 44 kiskorú szült, közülük 26-an 16-18 évesek, 18-an pedig 14 és 16 év közöttiek. András Nagy Róbert kórházmenedzser szerint aggasztó a jelenség, hiszen 13-14 évesen a lányok se testileg, se lelkileg nincsenek felkészülve az anyaságra. A legtöbb kiskorú anya az előpataki, árapataki, hetei, sepsiszentgyörgyi, bölöni, oltszemi, gidófalvi és bodzafordulói roma közösségek soraiból származik.

A Kovászna megyei Gyermekvédelmi Igazgatóság vezetője, Vass Mária szerint a problémát erőteljes tájékoztató és nevelő programokkal lehetne kezelni, amelyek révén a kislányok megtanulják a terhesség-megelőzés módszereit. E tekintetben márt több civil szervezet is szervezett akciókat, amelyek során fogamzásgátlókat osztottak fiataloknak.

Kimaradt?