Aggasztóan nő a gyerekanyák száma Háromszéken

A sepsiszentgyörgyi Fogolyán Kristóf sürgősségi kórházban tavaly 89 kiskorú nő adott életet gyerekének, ez hattal több eset, mint egy évvel korábban, mutatott rá András Nagy Róbert kórház menedzser.

Kovászna megyében évről évre növekszik a kiskorú anyák száma, és aggasztó, hogy a tavaly szülő lányok közül hét még a 14 évet sem töltötte be, húszan már a második gyereküket hozták világra, és négy kiskorú lány harmadik gyerekét szülte meg 18 éves kora előtt.

A sepsiszentgyörgyi kórház adatai szerint a gyerek anyák többsége az előpataki, árapataki és hetei roma közösségekből származik. Az érintettek többsége iskolázatlan, és az esetek 90 százalékban a kiskorú lányoknak szociális problémáik is vannak. A büntetőtörvénykönyv alapján felelősségre is vonhatók, akik kiskorúakkal létesítenek szexuális kapcsolatot, de általában nem történik nemi erőszak, a lányok beleegyezésével jön létre a kapcsolat.

A háromszéki egészségügyi szakemberek szerint egyes társadalmi csoportok körében nem működnek a társadalmi korlátok, ezért a hatóságoknak a megelőzésre, a szexuális nevelésre kellene fektetniük a hangsúlyt.

A kórházigazgató bemutatta az Egészségügyi Világszervezet statisztikai adatait, amely szerint Romániában tavaly 8500 kiskorú anyát vettek nyilvántartásba, így százezer lakosra 42 eset jut. Ezzel szemben például Franciaországban 9, Angliában 31, Németországban 11 kiskorú anya jut százezer lakosra. Romániában, ha az anyának még nincs személyazonossági igazolványa, tehát nem töltötte be a 14 évet, nem írathatják a nevére a kisbabát, sőt nem is adhatják oda neki, ilyenkor egy felnőtt korú rokon bevonására van szükség. 

Kimaradt?