Serdülőknek szerveznek ingyenes vetítéseket a kolozsvári Ecsetgyárban

A felnőttéválásról szóló vitaindító dokumentumfilmeket vetítenek november 22. és 24. között a kolozsvári Ecsetgyár FabYouth programjában.

Az ingyenes, román és angol felirattal zajló vetítések után meghívottak jelenlétében beszélgetnek a felvetett témákról, túllépve a hagyományos mozivetítés kereteit, közölték a szervezők.

November 22-én, csütörtökön este hét órától Diana Fabiánová La luna en ti című francia-spanyol-szlovák koprodukcióban készült 2009-es filmjét tűzik műsorra. A 75 perces alkotás arra keresi a választ, hogy miért tabu az, hogy a menstruáció kellemetlen, és miért elfogadott széles körben, hogy a nőknek rendszeresen rosszul kell érezniük magukat?

November 23-án, pénteken este hét órától Trencsényi Klára Reményvasút című 2015-ös filmje látható, a 79 perces magyar film a szocialista Magyarországon épült Gyermekvasút kamasz működtetőit mutatja be, akiknek ez a közösség jelenti a biztonságot, miközben azok az intézmények, amelyeknek szintén ezt kellene nyújtania számukra, működésképtelenek.November 24-én, szombaton este hét órától cseh alkotók, Lukás Kokes és Klára Tasovská Nic jako driv (Nothing Like Before) című filmjét nézhetik meg az érdeklődők. A 94 perces, 2017-ben bemutatott film négy 19 éves iskolásról szól, akik különböző módon szembesülnek a felnőtté válás elkerülhetetlenségével.

A KineDok dokumentumfilm-maraton hét országban zajlik párhuzamosan: Csehországban, Szlovákiában, Magyarországon, Horváthországban, Norvégiában, Bulgáriában és Romániában.

Kapcsolódók

Kimaradt?