Új magyar intézet a BBTE-n: fejlődési lehetőségeket kapott a filmes oktatás

A tavaszi félévtől önálló Magyar Film- és Média Intézetben (MFMI) folytatódik a magyar nyelvű filmes oktatás a Babeş–Bolyai Tudományegyetem Színház és Film Karán. A következő években bővítenék a választható szakirányokat és a mesteris helyek számát, tudtuk meg Csibi László adjunktustól, intézetvezetőtől.

A Színház és Film Karon 2008 óta zajlik magyar nyelvű filmes oktatás. A Film és Média Intézetben jó volt a kapcsolat a román és magyar képzésen oktatók között, hangsúlyozta Csibi László, a magyar intézet megalakulásával azonban még több lehetőség nyílik a fejlődésre, a tanári kar és a szakosodási lehetőségek bővítésére. A karon külön román és magyar intézetben zajlik a színházi képzés is.

A Magyar Film- és Média Intézetben a három éves alapképzésen jelenleg operatőri, valamint multimédia, hang és vágás szakirány választható, emellé szeretnék elindítani a következő években a rendezői szakosodást is, mondta el az intézetvezető. A 2015-től akkreditált magyar tannyelvű mesteri képzésen a kisfilm művészetével ismerkedhetnek a hallgatók, de ez nem csak fikciós élőszereplős filmet vagy animációt, hanem dokumentumfilmet is jelenthet, tudtuk meg Csibi Lászlótól.

Az intézet oktatói között van Medvigy Gábor Balázs Béla-díjas operatőr, fotóművész, aki Tarr Béla három filmjének (Kárhozat, Sátántangó, Werckmeister harmóniák) fényképezése mellett Janisch Attilával, Kamondi Zoltánnal, Makk Károllyal és Jeles Andrással is együtt dolgozott, az animációs képzést erősíti az Oscar-jelölt, Balázs Béla-díjas M. Tóth Géza rendező. Nemrég csatlakozott a mesterin oktató vendégtanárok sorához Visky Ábel, akinek Mesék a zárkából című mozifilmje a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon a legjobb magyar dokumentumfilm díját nyerte el, illetve Csoma Sándor, akinek Casting című SZFE-s diplomafilmjét többször díjazták, jelenleg pedig az Erőss Zsolt hegymászó özvegyéről szóló nagyjátékfilmjét forgatja.

A tanári kar tagjai továbbá az erdélyi dokumentumfilmes és televíziós szakma képviselői – Xantus Gábor, Csibi László, Tárkányi János, Orbán Katalin, Miklós Sándor –, a filmelmélettel és filmtörténettel foglalkozó Bátori Anna, Zágoni Balázs író, filmrendező, a Filmtett alapítója, Katona József zenés-színház rendező, vendégtanárként közreműködik a reklámfilmekkel foglalkozó Kalamár Gáspár Gábor, Makkai Júlia Anna kommunikációs szakember, Venczel Péter sound designer, Koós Ferenc villamos- és hangmérnök. Az oktatók aktualizált névsora az intézet tavasz folyamán induló honlapján lesz elérhető.

„Évente 15 államilag támogatott helyet hirdetünk meg az alapképzésen, illetve 5-öt a mesterin. Ezt nagy mértékben nem szeretnénk növelni – noha az utóbbi időben egyre növekszik az érdeklődők száma –, mert ennek a szakmai képzésnek nem kedvez az, hogy harminc-negyvenen legyenek egy évfolyamon, de azért néhány százalékkal évről-évre növelnénk a helyek számát, és ez főleg a mesterire vonatkozik” – mondta el Csibi László. Az intézetvezető hozzátette, hogy az őszi újraelosztásoknál általában megkapnak még néhány államilag támogatott helyet, 2020 őszén például 19 államilag támogatott hellyel indult az alapképzés.

A magyar nyelvű filmes képzés és egyáltalán, a kolozsvári egyetemista lét nem csak erdélyi, hanem külföldi diákoknak is vonzó lehet Csibi László szerint. Mint megtudtuk, most is tanul minden évfolyamon magyarországi diák, és ezt a tendenciát pártolnák.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Az önállóvá vált Magyar Film- és Média Intézet szorosabbra vonná a kapcsolatot a Magyar Színházi Intézettel, és igyekezne más úton is kiegészíteni a tanórák keretében nyújtott képzést.

„Egy épületben működünk a színházi intézettel, és az lenne a cél, hogy a két intézet között egy állandó munkakapcsolatot kiépítsünk. A múlt héten volt a Farkas utcai kőszínház megnyitásának kétszáz éves évfordulója, amire már két közös projektet készítettünk, az egyik a Palocsay Kata és Hatházi András bábjátéka, amit két másodéves diák riportfilm keretében rögzített, és volt egy másik, amelyben első éves színis és teatrológus hallgatók a Farkas utcai színházzal kapcsolatos történeteket gyűjtöttek, és írtak meg, és ezeket filmezték a mi diákjaink” – tájékoztatott Csibi László. A hasonló együttműködéseket ezután rendszeressé tennék.

Emellett május 11. és 16. között szervezik meg az első film- és média napokat, a rendezvényre a fotó, film és média területéről hívnak meg alkotókat, akik beszélgetések, előadások során bővítik ki azt, ami a tantervben szerepel. A rendezvény nyitott lesz az intézeten kívüli érdeklődők számára is, akárcsak az a nyári alkotótábor, amelyet a tavaszi félév végén, a nyári vakáció előtt indítanának el, miután ez 2020-ban a járvány miatt nem sikerült.

Csibi László a Kolozsvár Filmműhely vezetőjeként szeretné, ha a film iránt érdeklődő középiskolásokból idővel filmszakos egyetemi hallgató válna, ezt a célt szolgálja többek között az a fotóverseny, amit XI. és XII. osztályos tanulók számára hirdettek meg, és amelynek a díjazottjai könnyített felvételi eljárás keretében jelentkezhetnek a Film- és Média Intézetbe. Hamarosan elindulnak egyébként az ingyenes felvételi felkészítők is: Bátori Anna április 23-án és június 18-án, Zágoni Balázs pedig május 21-én várja az érdeklődőket a ZOOM platformon.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?