Megalakult a BBTE Magyar Film és Média Intézete

A Babeş–Bolyai Tudományegyetem Szenátusának döntése értelmében a Színház és Film Karon létrejött az önálló Magyar Film- és Média Intézet (MFMI). A BBTE-n 2008 óta létezik magyar nyelvű filmes oktatás, amely mostantól önálló intézeti keretek között működik.

Az új intézetben alapképzésen operatőri, valamint multimédia, hang és vágás szakirány választható, a mesteri képzésen pedig a kisjátékfilm művészetével ismerkedhetnek a hallgatók. Jelenleg több mint ötvennégy diák tanul a BBTE Magyar Film és Média Intézetében neves hazai és külföldi filmes szakemberek irányítása alatt. A társult oktatók sorában – M. Tóth Géza, az Oscar- és Arany Medve díjra jelölt filmrendező mellett – idén Medvigy Gábor Balázs Béla-díjas filmoperatőr, valamint Csoma Sándor és Visky Ábel elismert magyar filmrendezők neve is megtalálható.

Az intézet közleménye szerint a BBTE filmszakának hallgatói számos filmes és filmelméleti díjjal büszkélkedhetnek: a diákok vezető helyen végeztek az Erdélyi Tudományos Diákköri Konferencia (ETDK) elméleti megmérettetésein, s díjakat szereztek olyan filmes versenyeken is, mint a Magyar Speciális Független Filmszemle, a Faludi Filmszemle, vagy éppen a BIG Diákfilm Fesztivál. Emellett részt vettek munkáikkal a Cannes-i Rövidfilmfesztiválon (Court Metrage Short Film Corner Festival de Cannes), a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztiválon, vagy éppen a kolozsvári TIFF és a marosvásárhelyi Simfest versenyprogramjában.  

A Magyar Film- és Média Intézet egy XI. és XII. osztályos tanulók számára meghirdetett fotópályázati felhívással kezdi tevékenységét, amelynek célja a film, fotó és média iránt érdeklődő tehetséges fiatalok motiválása és támogatása.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?