Új oláh cigányzenekar a láthatáron: az Amaro Duho még csak kétéves, de zenéjük már Európa-szerte hódít

Dobi Matild neve talán ismerős lehet azoknak, akik kedvelik a tradicionális cigányzenét, hiszen az 1984-ben Budapesten alakult, európai hírű cigányfolklór együttes, az Ando Drom tagja és énekese volt hosszú évekig. Bár megjárta Európát, és Magyarországon is nagyon népszerű volt zenéjük, Matild mindig is arra vágyott, hogy gyerekeivel együtt léphessen a színpadra, és átadhassa nekik azt a tudást, amelyet az évtizedek során megszerzett. 2021-ben látta elérkezettnek az időt arra, hogy megkérdezze gyermekeit, szeretnénk-e egy közös együttest, és nagy örömére a gyerekek válasza az volt: „na, végre!”. Így alakult meg az Amaro Duho – A mi lelkünk­ – nevet viselő zenekar, amellyel azóta a család megjárta Magyarország mellett Franciaországot, Szlovéniát, és január 20-án először koncerteztek Erdélyben, Kolozsváron.  Ekkor beszélgettünk velük.

A zenekar énekesei amúgy Dobi Matild és testvére, Dobi Olga, valamint Matild lánya, Matild Maria, őket kíséri gitáron és énekkel Matild fia, Bihari Róbert, valamint másik fia, Bihari Ibrahim, aki ütős hangszereken játszik. A kolozsvári koncerten ugyanakkor Kökény Tamás basszusgitáros is fellépett, aki már családtagnak számít, mondják a zenekar tagjai.

A zenekartagok a koncerten | Fotók: a szerző felvételeiA zenekarról még nem sokat lehet a sajtóban olvasni, így először arra voltam kíváncsi, hogyan  alakultak. Dobi Matild nagy mosollyal elmesélte, az unokája  születésnapján tette fel a nagy kérdést a családnak: szeretnénk-e egy együttest, egy családi zenekart. Erre a fia, Róbert azt válaszolta, hogy „na, végre”. „Így verbuválta össze a zenekart anyukánk, hogy a három testvér együtt játszhasson benne” – egészítette ki a történetet Matild Maria. Édesanyjuk hozzátette, azért érezte fontosnak, hogy a családdal együtt zenéljenek, hogy több időt tudjanak együtt tölteni, hogy továbbvigyék a hagyományt, és a roma kulturális értékeket.

Bihari Róbert kérdésünkre elmondta, korábban már „zenélgetett" a család minden tagja, de nem mindig együtt, hiszen az Ando Drom együttesben évtizedekig énekelt édesanyjuk, és ők ezeken a zenéken nőttek föl. „Néha ez abbamaradt, meg kimaradt, de anyu azt látta bennünk, hogy meg akarjuk mutatni, hogy mit tudunk, és van bennünk erő és kedv, hogy alkossunk és tegyünk azért, hogy egy jó zenekar legyünk. Végre ott állhatunk mi is együtt a színpadon” – mesélte Róbert.
Bihari Róbert a koncerten
Hozzátette, számukra az egészben az a legfontosabb, hogy „együtt van a család", együtt utaznak, és olyankor nagyon boldogok, soha nem veszekednek, nincsenek nézeteltérések, és minden próba úgy zajlik le, hogy „kinyúlnak a nevetéstől”. Matild Maria hozzáfűzte, előfordul, hogy nem értenek néha egyet, vagy éppen a dallamvilág nem jön be valakinek, de akkor azt mindig megbeszélik, és közösen gondolják át úgy, hogy  mindenkinek jó legyen. És valóban, a kolozsvári koncert alatt is érezni lehetett ezt az összhangot a zenekar tagjai között, sokszor összenéztek, viccelődtek a színpadon, és nagyon figyeltek egymásra.
 

A lelkükből zenélnek

Arról, hogy miért éppen A mi lelkünk lett a zenekar neve, elmondták: ugyanannál az asztalnál, ahol édesanyjuk feltette a kérdést, hogy akarnak-e együtt zenélni, azt is elmondta, hogy ő az Amaro Duho nevet találta ki, és utána „sokat nem is variáltak” a névvel, nagyon tetszett mindenkinek. „Ebben a zenekarban tényleg benne van a mi lelkünk, hiszen mi lélekből zenélünk. Nem az van, hogy mi akarunk valakik lenni, vagy meg akarjuk mutatni a világnak, hogy kik vagyunk, hanem a dallamvilággal, szöveggel a lelkünkből próbáljuk átadni azt, ami bennünk van. És sokszor látjuk a színpadról, hogy a közönség érti, miről beszélünk, és ez motivál minket, hogy tovább haladjunk, próbáljunk, gyakoroljunk” – fogalmazta meg Róbert. „Az együttes neve tényleg jellemez minket, mi tényleg így éljük meg az együtt zenélést. Nyilván, néha a hosszú utazás fárasztó, például Kolozsvárra is az volt, de mi akkor is látjuk benne a szépet, a jót” – emelte ki Maria.

Maria és édesanyja a koncerten

Arra a kérdésre, hogy mi az az üzenet, amit át szeretnének adni a zenéjükön keresztül, Maria elmondta, hogy leginkább az összetartás, hiszen az ő életükben is a zene az, ami a legjobban összetartja őket, és a színpadon kiszabadul belőlük minden, ami „szorított”, és akkor érzik magukat egésznek.

Zenéjükről elmondták, hogy édesanyjuk 40 éves múltját próbálják feldolgozni, amit ő megélt, átélt 14 éves kora óta, hiszen sokat hozzátett a folklórhoz az Ando Drom zenekarban, és az Amaro Duhoval ezeket próbálják meg átdolgozni a saját szemszögükből. Ugyanakkor Dobi Matild is kicsit „magát akarja most megmutatni”, és gyermekeivel „teljesedik ki ez az egész történet”.

Stílusirányzatuk a tradicionális magyarországi oláh cigány zene, melyet megfűszereznek saját dallamokkal, spanyol, latino hangzásokkal, néha hozzáraknak egy kis dzsesszt is, és ezáltal válik zenéjük egyedivé. Mindig próbálnak valami újat mutatni, mondják, nem csak a hagyományos, a sablonos irány követni, hanem sokat improvizálnak. Matild Maria felidézte, nagyon sokáig nem is tudott testvére, Robi nélkül énekelni, mindig is kiegészítették egymást, és Róbert már eleve úgy írja a dalokat, hogy Mariának muszáj énekelnie bennük, mert „úgy lesz teljes”. Dobi Matild

A zenekartagok kiemelték, most készül első albumuk, a dalok már megvannak, még kiadót keresnek, „lassan, de biztosan haladnak”. A lassú szó azonban nem biztos helytálló, hiszen a beszélgetésből kiderült, hogy bár 2021 őszén alakult meg a zenekar, egy évet csak próbáltak, egy éve kezdtek el igazán koncertezni, azóta pedig több mint tíz fellépésük volt. Egyelőre még minden tag csak a munkahelye mellett tud zenélni, hobbiként, de nagy álmuk, hogy inkább a zene legyen a főállásuk, és alkothassanak. Hosszútávú terveik közé tartozik, hogy fejlődjenek, minél több helyre eljuthassanak. „A mi célunk az, hogy a zenekar, ahogy most van, megmaradjon, hogy legyünk együtt sokat, zenéljünk jókat, és majd adja magát, hogy a továbbiakban mi lesz” – magyarázta Maria.

A zenekartagok még elmondták, hogy a következő fellépésük Budapesten lesz, ám biztosan jönnek még Erdélybe, lehet, hogy már idén nyáron.  

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

Kapcsolódók

Kimaradt?