UTEFest, fesztiválmeghívások és fontos szakmai díjak – véget ért a Kolozsvári Állami Magyar Színház 231. évada

Idén is mozgalmas évadot zárt a Kolozsvári Állami Magyar Színház: a 2023/2024-es évadban négy bemutatót és egy előbemutatót állítottak színpadra, sor került az UTEFest – az Európai Színházi Unió Fesztiváljának 20. kiadására, a társulat több fesztiválon szerepelt, illetve több díjban is részesült.

A most záruló 231. évad új előadásaiban klasszikus és kortárs szerzők alkotásait láthatta a közönség a Kolozsvári Állami Magyar Színházban: a teátrum 2023/2024-es évada a Démonok című előadás bemutatójával kezdődött, amelyet Nuno Cardoso rendezésében láthattak az érdeklődők. Az előadás egyben a darab magyar nyelvű ősbemutatója is volt, a drámát Patat Bence fordította.

A december a fiatalabb színházba járóknak kedvezett, hiszen Traian Savinescu színrevitelében tekinthették meg A fülemüle című gyermekelőadást, amellyel 2024 júniusában a társulat a gyermeknapot is megünnepelte. Hans Christian Andersen ismert meséjének színpadi adaptációját Tasnádi-Sáhy Péter jegyzi.

A közönség ezután Friedrich Schiller ritkán játszott Stuart Mária című tragédiáját láthatta, amelyet Diego de Brea szlovén rendező állított színpadra, majd utána szintén egy klasszikus szerző, Albert Camus A félreértés című drámáját mutatta be a kolozsvári társulat Mihai Măniuțiu rendezésében. Camus szövege legutóbb kereken harminc éve volt látható a kolozsvári színházban Tompa Gábor rendezésében.

Az évad egy előbemutatóval zárult, amelyet ifj. Vidnyánszky Attila jegyez, aki harmadik alkalommal tért vissza dolgozni a kolozsvári társulathoz. Ezúttal a híres kolozsvári színházigazgató, rendező, filmkészítő, színész, forgatókönyvíró Janovics Jenő életének és munkásságának a viszontagságait állította a színpadra. Az előadás Janovics Jenő életéből inspirálódva, Vecsei H. Miklós és Németh Nikolett szövege és a társulat improvizációi alapján jött létre, bemutatójára 2024. szeptember 25-én kerül sor.

A 231. évad kiemelkedő eseménye a november 4-19. között megrendezett UTEFest – az Európai Színházi Unió Fesztiválja volt. Az esemény a HTC230/STUDIO15/UTEFest20 címet viselte annak apropóján, hogy 2022 decemberében volt 230 éves az állandó kolozsvári magyar nyelvű színjátszás, míg a tavalyi év novemberében a Stúdióterem átadásának volt a 15-ik évfordulója.

A fesztivál tizenhat napja alatt összesen tizenegy ország tizenegy társulatának előadását láthatta a közönség. A Kolozsváron legutóbb 2019-ben megszervezett fesztivált követően ezúttal görög, cseh, romániai, magyar, luxemburgi, lengyel, szerbiai, portugál, szlovéniai, olasz és bolgár társulatok vettek részt a fesztivál programjában.

Hosszú kihagyás után újraindult a Livingroom, amely a hamburgi Thalia Színház Actor’s Studio programjának mintájára jött létre. A Livingroom egy kötetlen, egyórás beszélgetés színészekkel, melynek kiindulópontja a meghívott életútja. Célja nem több mint az esemény maga, azaz a beszélgetés, a színészek személyes történeteinek megismerése. A beszélgetések révén a nézők betekintést nyerhetnek a színészek életébe, pályafutásukba és művészetük mögött meghúzódó inspirációkba és motivációkba. Az elmúlt évadban Gedő Zsolt és Kicsid Gizella életébe és munkásságába nyerhettek mélyebb betekintést az érdeklődők. Az esemény következő meghívottja Tőtszegi Zsuzsa lesz, akivel a szeptember 20-ai Stuart Mária című előadás után fog beszélgetni Bodolai Balázs és Kiss Tamás.

A színházi szakma a társulatot idén több díjban és részesítette: már az évad legelején Imre Éva elnyerte a Színházi Kritikusok Céhe által odaítélt Legjobb női főszereplő járó díjat az Ifjú barbárok (r. Ifj. Vidnyánszky Attila) című előadásban nyújtott Barbár B. alakításáért, majd Bács Miklós a Rokonok (r. Bocsárdi László) című előadásban a Polgármester / Polgármester titkára szerepeknek megformálásáért a Legjobb férfi mellékszereplő UNITER díját nyerte el. Ezt követően a nagyváradi Nemzetközi Színház Fesztivál versenyszekciójában Albert Csilla az Elektra (r. Botond Nagy) című előadás címszerepéért a Legjobb női főszereplőnek járó díjat érdemelte ki, míg Dragoș Buhagiar a Legjobb díszlet- és jelmeztervezőnek járó díjat nyerte el szintén az Elektra című előadásért.

Ifjú barbárok/ Fotó: Biró István

A most záruló évadban számos fesztiválmeghívásnak is eleget tett a kolozsvári társulat: az Ifjú barbárok részt vett a Székelyudvarhelyi Dráma Kortárs Színházi Találkozón, a 33. Országos Színházi Fesztiválon, a Nagyszebeni Nemzetközi Színházi Fesztiválon, illetve négy előadás volt a Budapesti Nemzeti Színházban, de az évad végén még két alkalommal a budapesti Magyar Zene Házában is látható volt. Az Elektra című előadás vendégszerepelt a Prágai Új Komédia Nemzetközi Színházi Találkozón, a jászvásári Romanian Creative Weeken és a Nagyváradi Nemzetközi Színházi Fesztiválon, míg az Édes Anna a debreceni Deszka Színházi Találkozó meghívásának tett eleget.

A nyári szünetet követően, augusztusban a 15. Kolozsvári Magyar Napokon játszott Janovics című előadással várja újra közönségét a színház. Az augusztusi és szeptemberi előadásokra jegyek augusztus 21-ig online vásárolhatók, majd augusztus 22-től a színház jegypénztárában is lehet jegyeket váltani.

(Nyitókép: Biró István)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?