Túlélni a gyászt – megnéztük a Magasságok és mélységek című filmet

Erőss Zsolt szülővárosában, Csíkszeredában is bemutatták a Magasságok és mélységek című filmet. A vetítésen jelen volt a film rendezője és főszereplője, valamint producer-párosa is.

Megteltek a Cinema Csíki Mozi széksorai a keddi bemutató vetítésen, több százan voltak kíváncsiak a Csoma Sándor rendező által jegyzett Magasságok és mélységek című játékfilmre. Az alkotás Erőss Zsolt hegymászó halálának napjait és az azt követő időszakot mutatja be a sportember özvegye, Sterczer Hilda szemszögéből.

A film levetítését követő beszélgetésen jelen volt a film főszereplője, a Sterczer Hildát alakító gyergyóremetei származású Pál Emőke, Csoma Sándor rendező, valamint a produceri feladatokért felelős Sümeghy Claudia és Topolánszky Tamás Yvan. Mint Csoma Sándor megfogalmazta, némi félelemmel tekintett a csíkszeredai filmbemutató elé. Nem tudta, milyen fogadtatásban részesül a hegymászó szülővárosában az Erőss Zsoltot realisztikusan, emberi valóságában ábrázoló film.

Újszerű megközelítés

Az alkotó elmondta, amikor felvetődött benne a gondolat, hogy Erőss Zsoltról készítsen filmet, akkor „klasszikus” hőstörténetet képzelt el. „Hőstörténet körvonalazódott a fejemben hollywoodi dramaturgiával, de szerettem volna valami újszerű megközelítést alkalmazni. Aztán történt egy olyan esemény az életemben, hogy édesanyámnál rákot diagnosztizáltak. Amikor vittem sugárkezelésekre és láttam, ahogyan a jól ismert mosoly eltűnt az arcáról, egyfajta védekezési mechanizmusból elkezdtem a gyász, a veszteség gondolatával foglalkozni. Hál’ istennek édesanyám legyőzte a rákot és megvette nekem Sterczer Hildának, Erőss Zsolt özvegyének a gyász feldolgozásáról, illetve a Zsolttal való kapcsolatáról szóló interjúkötetet” – idézte fel a rendező.

A szerző felvétele

A kötet elolvasását követően döntött úgy, hogy másfajta perspektívát alkalmaz, „a hős mögötti másik hősről” fog beszélni. Sterczer Hilda karakterén keresztül egyszerre tudott a film által beszélni a gyászfeldolgozásról, Erőss Zsoltról és a hegymászásról, az ahhoz kapcsolódó kitartásról, gondolkodásmódról is – emelte ki. Hozzátette, hogy számos interjút és kötetet olvasott a témával kapcsolatban, miközben felkészült az alkotásra, valamint ellátogatott a Himalája hegyvonulatai közé is, 5500 méteres magasságig „sétált” föl.

A halállal álmodott

„Sajnálatos, hogy csak 90 perc van erre a filmre, mert igazából a legjobb lett volna egy sok részes televíziós sorozatként elkészíteni és akkor akár Zsolt perspektívája is ugyanúgy helyet tudott volna kapni és akkor tudtam volna mesélni mindenről, amiről akarok. De a film ilyen, fókuszt kellett találnom” – avatta be a közönséget Csoma Sándor. Azt is felidézte, hogy első alkalommal véletlenül találkozott Sterczer Hildával, majd a teljes alkotási folyamat során folyamatosan egyeztettek az özveggyel.

„Még a pszichológusával is összekötött, akinek a karaktere megjelenik a filmben, azért, hogy a lehető legmélyebben és legőszintébben tudjuk átadni a történéseket” – emelte ki. Azt is elmondta, hogy számára is megterhelő volt az alkotási folyamat, egy idő után például rendszeresen a halállal álmodott.

Jelenet a filmből

A szereplők kiválasztásával kapcsolatosan Csoma Sándor megosztotta, hogy Hilda esetében a fizikai hasonlóságra nem fektettek hangsúlyt. „Tudtam, hogy ez egy nagyon nehéz szerep és nem akartam beszűkíteni a lehetőségeimet A lehető legjobb színésznőt akartam megtalálni a szerepre. Az is fontos volt, hogy vizualitásban hordozza azokat a jegyeket, amik Hilda lelkivilágából fakadnak. Szigorúság, keménység, határozottság és érzékenység is, ami emögött a szigorúság leple mögött felsejlik. Ezt találtam meg tökéletesen Emőkében” – idézte fel. Hozzátette, hogy az Erőss Zsoltot alakító Trill Zsolt viszont rendkívüli módon hasonlított a hegymászóra.

Elhangzott az is, hogy Sterczer Hilda olyan mértékben volt együttműködő, hogy az egyetlen himalájai expedíciós jelenetben a főszereplők Erőss Zsolt és volt felesége eredeti hegymászó ruháiba bújhattak bele.

Hosszas felkészülés

Pál Emőke a beszélgetés során felidézte, hogy hosszas felkészüléssel vágott neki a szerep megformálásának. „Néztem dokumentumfilmeket, olvastam beszámolókat, interjúkat általában a hegymászásról is, például, hogy vannak a táborok, hogyan másznak, milyen az oxigénhiány. Később szűkítettem a kört, Hilda és Zsolt élettörténetét kutattam. Ugyanakkor a gyászfeldolgozás lélektanáról olvastam, megnéztem a gyász-feldolgozásról szóló filmeket, figyeltem, hogy más színészek, színésznők hogyan ragadják meg” – mondta el a színésznő. Hozzátette: komoly fizikai felkészüléssel is járt a szerep, edzőterembe járt, túrázott, falat mászott.

A színésznő elmondta azt is, hogy a stáb és a rendező bevonták olyan tevékenységekbe is, amikbe általában a színészek nincsenek bevonva. Így voltak együtt helyszínt keresni, részt vehetett a további szereplők kiválasztási folyamatában. Számára ugyanakkor a legfontosabb szempont az őszinteség és a hitelesség volt.

A Magasságok és mélységek című magyar film a hajdani hegymászó, Erőss Zsolt feleségének fikciós drámáját mutatja be. Csoma Sándor rendező a megtörtént eseményeket és a gyász feldolgozásának lehetőségeit Sterczer Hilda szemszögéből ábrázolja. „2013 májusának végén egy ország figyeli aggódva a híreket, amikor a Mount Everest első magyar meghódítója, Erőss Zsolt a társával együtt eltűnik a Himalájában. Bár mindenki más még reménykedik, felesége, Sterczer Hilda élő adásában jelenti be, hogy felesleges az újabb mentőexpedíciók szervezése. A következő hetekben a média szisztematikusan próbálta megtörni a nő keménységét”.
A film főszereplőjét, Sterczer Hildát a gyergyóremetei származású Pál Emőke, a legendás hegymászót pedig Trill Zsolt alakítja. A filmdráma további szerepeiben Nagy Enikő, Horváth Lajos Ottó, Tankó Erika és Fehér Anna látható. A fényképezésért Tóth Levente, a vágásért Márton Dániel, a zenéért Balázs Ádám, a produceri feladatokért pedig Sümeghy Claudia és Topolánszky Tamás Yvan felelt.

A film megtekinthető az alábbi menetrend szerint:

  • Bukarest – premier előtti vetítés zajlott december 10-én a Román Parasztmúzeum mozijában; a vetítés után közönségtalálkozón vett részt a film főszereplője, Pál Emőke; ezt követően ugyanitt rendszeres vetítésekre kerül sor, illetve december 19-én az Elvire Popesco moziban is látható lesz
  • Kolozsvár – a Győzelem moziban és a Művész moziban rendszeres vetítések december 16-ától
  • Csíkszereda – a Cinema Csíki Moziban december 22-én és 28-án
  • Sepsiszentgyörgy – a Művész mozi by Cityplex rendszeres vetítések december 16-ától
  • Gyergyóremete – vetítés és közönségtalálkozó Pál Emőkével december 18-án 15 órától
  • Temesvár – rendszeres vetítések a Győzelem moziban december 16-ától
  • Nagyvárad – rendszeres vetítések a Cinema Palace-ban december 16-ától
  • Resicabánya, Karánsebes, Petrozsény – rendszeres vetítések december 16-ától
  • Nagyszeben – 2023 januárjában, a Ion Besoiu Kulturális Központban (vetítési időpontok hamarosan)
  • Székelyudvarhely – vetítési időpontok hamarosan.
16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?