Tompa Gábor: „Hamlet egy olyan modell, amit a rendezőknek követniük kellene”

A Kolozsvári Állami Magyar Színház Hamlet-produkciójáról, a 8. Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivál nyitóelőadásáról beszélgettek az alkotók pénteken a TIFF Házban. A darabról Tompa Gábor rendezőt, illetve az előadás színészeit, Kézdi Imolát, Bodolai Balázst és Szűcs Ervint Simon Judit újságíró faggatta. Az előadás címszereplője, Vecsei H. Miklós betegség miatt nem tudott részt venni a beszélgetésen.

Tompa Gábor negyedszer rendezett előadást William Shakespeare Hamlet című tragédiájából. Arról hogy ez alkalommal mi foglalkoztatta leginkább, így fogalmazott: „Az érdekelt, hogy a színháznak milyen leleplező ereje tud lenni. A Hamlet tulajdonképpen egy rendező, aki akkor válik rendezővé, amikor felfedezi, hogy a színház az egyetlen eszköz, hogy leleplezze, kiderítse a zsarnokságot. Az az előadás, amit ő rendez, egy forradalmi erejű előadás, mert az egész ország abból tudja meg, hogy mi történt tulajdonképpen. Óriási tétje van és irtózatosan veszélyes is, mondhatni életveszélyes. Gyakorlatilag azzal, amit ő megrendez, az életét is kockáztatja. Ő gyakorlatilag egy olyan modell, amit a rendezőknek követniük kellene, hogy végrendeletszerű minden előadás” – fejtette ki a rendező, fesztiváligazgató.

Fotók: az Interferenciák színházi fesztivál Facebook-oldala

Azt is elmondta, ez alkalommal a fiatalabb generáció sorsa, a mai világ perspektívája érdekelte leginkább. Úgy gondolja, vannak olyan fiatalok, akiket nem a profit, nem a fogyasztói társadalom, hanem inkább az igazságkeresés és a maguk léptei foglalkoztatják.

„A fiatal értelmiség felelőssége engem igenis foglalkoztat, de nemcsak a felelősség, hanem az a nehéz helyzet, amelyikben nekik valamilyen módon kiutat kell találniuk, noha nem élünk olyan diktatúrában, mint a '80-as években, de mégis egy olyan lágy diktatúrában élünk, ahol a látszólagos szabadság mögött rettenetes sok mindentől függünk. A mostani fiatal értelmiségnek nagyon nehéz feladata van, mert sokszor szinte autodidakta módon kell megszereznie a tudást, hiszen ők egyfajta oktatási, nevelési rendszerrel kell szembeforduljanak ahhoz, hogy felfedezzenek” – mondta Tompa Gábor.

Simon Judit , a beszélgetés moderátora a Kézdi Imola által játszott Gertrud szerepét az előadás alapján egy olyan szereplőnek értelmezte, aki sohasem ér el a boldogsághoz, és aki tudatlan az első férje meggyilkolásával kapcsolatban. Kézdi Imola erre úgy reflektált reflektált : „Ő (mármint Gertrud – szerk. megj.) egy határozottan úgy felépített karakter, aki ezt nem tudja. Én csak egy vesszőt vagy egy számocskát emeltem ki ebből a nagy halmazból, az ő boldogtalanságát, vagy az idővel szembeni állandó harcát, önmagával szembeni állandó harcát a meg nem öregedni tudó, boldogságkereső énjét”.

Szűcs Ervin szeretné azt hinni, hogy jó vezető lehetett volna az általa alakított Claudius királyból. Egy lelkileg vívódó embernek titulálja a karaktert, akiben mindez egy belső űrt képez így nincs más választása mint az előre menekülés. „Én szeretem azt hinni, hogy talán egy jó vezető lehetett volna Claudiusból. Csak hát mi ennek az ára? Ennek az az ára, ugye át kell hágni az egyik legalapvetőbb törvényt, ami nem más, mint a testvérgyilkosság, ami azt hiszem, hogy elég nagy bűnnek számít. Tehát jogtalanul jut erre a tisztre. Nem tudom, hogy attól szenved-e igazán, hogy milyen módon jutott ebbe a helyzetbe, vagy attól, hogy igazából nem tudja megbánni azt, amit tett. Tehát ez egy borzasztóan vívódó ember, mert borzasztó annak a felismerése, hogy még arra is képtelen vagyok, hogy vezekeljek a bűneimért” – fejtette ki a színész.

Bodolai Balázs az általa alakított Horatio karakterét Hamlet egy józanabb, megfontoltabban gondolkodó énjének nevezi. „Ebben az előadásban a Horatio-szerepnek az egyik fő jellemvonása, hogy igazából ő is része ennek az úgynevezett kórusnak. Azt gondolom, ennek van egy alkotói döntés értéke, hogy ezáltal Hamlet nem válik egy egyedülálló egyénné, aki sorra eltávolodik kezdetben az anyjától, aztán a szerelmétől, hanem neki mindvégig ott van ez a csapat, ez a csoport, aki őt támogatja, és ennek a kórusnak az első kóristája Horatio ebben az előadásban” – mondja Bodolai Balázs. Hozzátette: „a jelenkor kapcsán azt is elmondhatjuk, lehetőséget teremt arra is, hogy az ember ne legyen egyedül. Aztán, hogy ez a nem egyedüllét virtuálisan történik meg vagy a valós életben, az más kérdés”.

A 8. Interferenciák Nemzetközi Színházi fesztivál november 17. és november 27. között zajlik, amelyen tizennégy meghívott társulat előadásait élvezheti a közönség. A fesztivál programjában szereplő előadásokra jegyek vásárolhatók a www.biletmaster.ro oldalon, valamint a színház jegypénztárában.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?