Szobrot állítottak szülővárosában, Nagykárolyban Ruha István hegedűművésznek

A Nagykárolyi Színház közelében tartott ünnepségen leplezték le szerdán délután a város híres-neves szülöttének, a néhai hegedűművésznek, Ruha Istvánnak a szobrát, amelyet a szatmárnémeti székhelyű Ady Endre Társaság állíttatott magyarországi kormánytámogatással.

A szobor leleplezését és annak megkoszorúzását a színházépületben tartott In Memoriam Ruha István ünnepi díszelőadás előzte meg, amelyen színpadra léptek a Szatmárnémeti Dinu Lipatti Filharmónia zenészei, a köszöntések és méltatások során pedig mikrofonhoz lépett mások mellett Kovács Jenő, Nagykároly polgármestere, Szép Gyula, a Kolozsvári Magyar Opera igazgatója, Pethenázy Attila magyar–magyar kulturális kapcsolatokért felelős miniszteri biztos, valamint online jelentkezett be Kásler Miklós, a magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője. Fotó: Jozef Fastus

Ruha István 1931. augusztus 17-én született Nagykárolyban, első hegedűjét négyéves korában kapta. A Hubay-tanítvány Orosz Rózsika tanította hegedülni, majd a második világháború után a nagykárolyi piarista atyák segítségével jutott el Kolozsvárra, ahol a konzervatóriumban Balogh Ferenc tanítványa volt, aki szintén a Hubay-iskolát képviselte.

Pályafutása során volt hangversenymester a Kolozsvári Magyar Operában (1949–1957), első hegedűs (1957–1958), illetve szólista a Kolozsvári Filharmóniánál, majd tanár a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémián (1963–2003). 1964-ben megalapította a Napoca vonósnégyest. Tanítványai között volt többek között Ágoston András, Fátyol Rudolf, ifj. Boros Mátyás és Gátai Tibor.

Fotó: Jozef Fastus

A most leleplezett szobrot – amely a színház bejáratánál kapott helyet – Lakatos Pál Sándor Munkácsy-díjas szobrászművész készítette.

Az Ady Endre Társaság rövid időn belül a második hasonló jellegű rendezvényt szervezi: néhány héttel ezelőtt Szatmárnémetiben a Tüskevár című magyar ifjúsági filmsorozatban Matula Bácsit alakító Bánhidi László szülőházán helyeztek el dombor-portréval díszített emléktáblát.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

  

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?