Szobrot állítottak Hollósy Simonnak szülővárosában, Máramarosszigeten

A nagybányai festőiskola megalapításának 125. évfordulója alkalmából felavatták pénteken az egyik alapító, Hollósy Simon festőművész egész alakos szobrát szülővárosában, Máramarosszigeten, számolt be a Máramarosi Hírmondó.

A lap szerint Hollósy Simon máig elevenen él szülővárosában, a szoborállítással pedig a helyi szórványközösség régi vágya teljesült.

Radu Ciobanu szobrászművész alkotását Péter Pál máramarosszigeti születésű vállalkozó és a Communitas Alapítvány finanszírozta, a szoborállítást támogatta Moldovan Vasile polgármester és az Arte+ Egyesület is.Fotók: Horváth Anna Facebook-oldala

„Az sem lehetett a meglepő véletlen műve, hogy a máramarosi tájból induló és ide visszatérő mester –egyaránt alkotó és tanító – az egyéb, többek között zenei útkeresések után, a művészet olyan ágát választotta, amely révén a legmegfelelőbben sikerült kifejeznie a természet mélységes szeretetét. És az sem véletlen, hogy az általa 125 évvel ezelőtt alapított, világhírűvé vált nagybányai festőiskola egyik alapelve épp a természet hamis hatások nélküli megfestése. Ez a szoros, szerves összefonódás az ember és a természet, az itt élő emberek, hagyományok, kultúrák között ma épp úgy fontos, mint volt akkor, amikor ez a közösség olyan egyéniségeket adott a világnak, mint Hollósy Simon” – fogalmazott az avatóünnepségen Demeter András kulturális államtitkár, aki Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke nevében köszönetképpen átnyújtott egy emléklapot Péter Pál mecénásnak.

Péter Pál felszólalásában felidézte, hogy édesanyja, Péter Ütő Erzsébet festményei és édesapja műépítészi rajzai között nőtt fel, így természetesen támogatta ezt a szobrot, és azt is kiemelte, hogy örömmel tapasztalta a politikai pártok, a polgármesteri hivatal, a helyi tanács, a civil szervezetek és a művészek példás összefogását a nemes cél érdekében, tudósított a Máramarosi Hírmondó.

Horváth Anna, az RMDSZ önkormányzatokért felelős ügyvezető alelnöke a Communitas Alapítvány nevében szólalt fel az avatóünnepségen. Mint később Facebook-oldalán fogalmazott, Hollósy Simon nemzedékformáló művészpedagógus, magával ragadó személyiség volt, aki lelkesítő, bölcs meglátásaival, festők ezreit indította el – Európa-szerte – a művészi pályán.

A kezdeményezők és szervezők között megkötött írásos megegyezés értelmében a Simonchicz Incze Kulturális Egyesületnek kell gondoskodnia arról, hogy évente megemlékező ünnepséget szervezzenek a szobornál, ugyanakkor a szobor karbantartási feladata is az egyesületre hárul, írta a Máramarosi Hírmondó.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?