Két hétre karantén alá vonták Máramarosszigetet, de az oktatást ez nem érinti

A koronavírus-járvány gyors ütemű terjedése miatt október 14-től, csütörtöktől két hétre karantén alá vonták Máramarosszigetet – közölte a Máramaros megyei prefektúra a közösségi oldalán a megyei vészhelyzeti bizottság döntését.

A rendelkezés értelmében a várost elhagyni, vagy a városba beutazni csak a forgalom előtt megnyitott közutakon vagy erdei utakon lehet, a településen lakók pedig napközban csak alapos indokkal hagyhatják el a lakhelyeiket: ezek közé tartozik a munkavégzés is, amit szolgálati igazolással kell bizonyítani; minden más esetben 5 és 20 óra között csak előre kitöltött felelősségválallási nyilatkozattal szabad járkálni, este nyolc óra után pedig értelemszerűen kijárási tilalom lép érvénybe.

Azok, akik legalább tíz napja megkapták a koronavírus elleni oltás mindkét adagját, vagy az egykomponensű vakcina beadása óta eltelt ennyi idő, mentesülnek a kijárási tilalom alól, ha rendelkeznek oltási igazolással vagy az európai uniós digitális Covid-igazolvánnyal. Viszont ők sem járhatnak sok helyre, mert az éttermek például csak elvitelre főzhetnek, az edzőtermek működését és a játékszalonokét is felfüggesztették, s magánrendezvényeket (esküvőket, keresztelői mulatságokat stb.) sem szabad tartani a karantén időtartama alatt. Esküvői polgári szertartásokat engedélyeznek, de az esketőteremben egyszerre maximum nyolc fő tartózkodhat, ha pedig szabadtéren rendezik meg, akkor legfeljebb húszan vehetnek részt.Illusztráció | Forrás: máramarosszigeti RMDSZ Facebook-oldala

Máramarosszigeten csütörtökön 8 ezrelék felett volt a fertőzöttség elmúlt 14 napra számított rátája, ezért némileg meglepő a karantén bevezetése, mert más településeket 10 ezrelék felett sem vontak vesztegzár alá. A Tisza-parti város esetében a járvány terjedésének gyors üteme volt a mérvadó – mondta érdeklődésünkre Krizsanovszki Enikő Erzsébet, Máramaros megye alprefektusa. Hangsúlyozta, hogy a karantént nem a megyei vészhelyzeti bizottság rendelte el, hanem az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) elemzése alapján az Országos Katasztrófavédelmi Felügyelőség (DSU) javasolta az Országos Vészhelyzeti Bizottságnak (CNSU), amely a megyei testületet kötelezte  a döntésre.

Carantină zonală instituită de astăzi pentru municipiul Sighetu Marmației Subprefectul Rudolf Stauder, președintele CJSU...

Közzétette: Institutia Prefectului - Judetul Maramures – 2021. október 14., csütörtök

„Egy-két napot húzhatjuk az időt, de aztán meg kell hozni a döntést. Erről napokkal korábban értesítettük a szigeti polgármesteri hivatalt, hogy ne érje váratlanul őket, de természetesen így is sok az elégedetlenkedő, ami nem csoda, hiszen rengeteg embernek kellemetlenséget okoz ez” – mondta az RMDSZ-es kormánytisztviselő.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Krizsanovszki Enikő Erzsébet kiemelte: a veszélyhelyzetet meghosszabbító kormányrendelet értelmében az iskolai oktatást a karantén idején sem függesztik fel, tehát a gyerekek járhatnak iskolába. Nyilván, azok az osztályok, amelyekben koronavírusos megbetegedés van, az oktatási és az egészségügyi minisztérium közös rendelete értelmében online tanításra térnek át ideiglenesen.

Máramaros megyében sem nagy az oltási hajlandóság, az oltásra jogosult lakosságnak körülbelül a 30 százaléka kérte a vakcinát, de az alprefektus szerint egyre többen látják be az oltás fontosságát: részben olyanok, akik korlátozások alóli mentességet szeretnének, de sokan vannak olyanok is, akiknek az ismeretségi körükben történt súlyos megbetegedés vagy haláleset, és emiatt tértek jobb belátásra. „Olyanok is, akik eddig határozottan elutasították az oltást” – jegyezte meg Krizsanovszki Enikő Erzsébet.

Máramarosszigeten kívül a történelmi Máramarosban karantén alatt van jelenleg Nagybocskó és Alsóróna, a megye déli részén, Nagybánya vidékén pedig Nagybúny (Boiu Mare) és Tőkésbánya (Groși), illetve hamarosan bevezetik a vesztegzárat Drágavilmán (Vima Mică) is.

Kapcsolódók

Kimaradt?