Shakespeare árnyékában - Misztikus történetbe kapcsolódtak be máramarosi amatőr színészek

2021 áprilisában került először a hazai mozik képernyőjére a Shakespeare árnyékában (The Silversmith) című nagyjátékfilm, amely Walter Übelhart máramarosi kalandregénye alapján készült. Az alacsony költségvetésből készült kosztümös alkotás multikulturális értékeket is hordoz magában, ugyanis több nemzetiség amatőr színészei alkották a stábot. A film a mai Nagybánya területén született Bánfihunyadi János (latinul Johannes Banfi Hunyades) kalandos életútját örökíti meg, aki feltételezések szerint William Shakespeare bizalmi köréhez tartozott. Tárkányi János filmrendező és Walter Übelhart forgatókönyvíró egy kötetlen beszélgetés alkalmával osztotta meg a máramarosszigeti közönséggel a film kulisszatitkait.

A film cselekménye visszavezeti a nézőt a XVII. század elejére, amikor bepillantást nyerhet Bánfihunyadi János alkimista kísérleteibe. Elhagyva szülővárosát beutazza Európa különböző régióit, hogy megossza kutatási eredményeit a más országokban élő tudósokkal. A „magyar da Vinciként” ismert főszereplő Londonba érve csatlakozik a Rózsakeresztes körhöz, ahol megismeri William Shakespeare-t. A történetmeséléssel egyidejűleg belátást kaphatunk a nagybányai vállalkozó, Walter Übelhart életébe, aki azért szünteti meg munkatevékenységét, hogy felderítse Bánfihunyadi János élettörténetét. Shakespeare drámáit tanulmányozva arra a következtetésre jut, hogy a cselekményben számtalan helyi motívum fedezhető fel.

A Shakespeare árnyékában című film egyik jelenetének forgatása a nagybányai Teleki Magyar Ház kertjében | Fotó: Dávid Lajos Facebook-oldala

A kolozsvári születésű Tárkányi János filmrendező, a Bukaresti Televízió Magyar Adásának munkatársa először egy közös ismerőse révén találkozott Walter Übelhart biológus és író máramarosi kalandregényével. Megismerkedésük után vetődött fel a könyv mozivászon-adaptációjának ötlete, amiről több mint egy évig tanácskoztak egymás között. Elmondásuk szerint a döntés megszületése után a legnagyobb kihívás az elkészítéshez szükséges pénz előteremtése volt. Nyertes pályázatok hiányában arra kényszerültek, hogy a forgatókönyvíró, Walter Übelhart támogassa regényének megfilmesítését. Véleményük szerint független filmprodukcióként sikerült bebizonyítaniuk, hogy állami támogatás nélkül is lehet minőségi alkotást készíteni. A stáblista szerint hatvankét személy járult hozzá a film elkészítéséhez úgy, hogy a személyzetből senki sem részesült honoráriumban. Három megye tizenhárom településén más-más helyszíneken forgatták le a filmet, ahol kellő nyitottsággal fogadták az ötletet.

A filmszínészek rekrutálásához egy sajátos módszertant használtak, ugyanis a döntő hangsúlyt a regénykarakterek és a jelentkezők modorának összefüggésére helyezték. A gyártásvezető számára nehézséget okozott az időpontok, valamint a helyszínek összeegyeztetése, hiszen a szereplők munkahellyel is rendelkeztek. A szabadidejüket feláldozó amatőr színészek foglalkozási területe sokszínűnek bizonyult, hiszen a filmben többek között gyógyszerészek, egyetemi oktatók és rendőrfőnökök is játszottak. A rendezők meggyőződéssel állították, hogy a színészek lelkesedése teljes mértékben kompenzálta a tapasztalat hiányát. Ugyanakkor a rendező úgy gondolja, hogy ennek köszönhetően a szereplők természetszerűen, illetve őszinte érzelmekkel tudták megtestesíteni a regény karaktereit. A film hitelességéhez hozzájárultak a középkort megidéző kosztümök. Erdélyi színtársulatoktól bérelt ruhadarabok mellett voltak olyan öltözékek is, amiket kivételesen a forgatás miatt készítettek el.

Jelenet a filmből. | Forrás: a film Facebook oldala 

Walter Übelhart forgatókönyvíró rámutatott arra, hogy a színészek a szereplést követően jelentős önbizalomra tettek szert. Felismerve képességeiket és a bennük lakozó kreativitást, volt olyan, aki elindult a festőművészet irányába. A társaság sokszínűnek bizonyult nemzetiség szempontjából is, hiszen a szereplők között volt román, magyar, német, örmény és ukrán is.

Összesen hatvankét fesztiválon mutatták be az erdélyi alkotást, tizenhat fődíjat nyert meg a film. Készítői sikeres kísérletként tartják számon a film elkészítésének folyamatát, melynek során nemcsak új tapasztalatokkal gazdagodhattak, hanem korszerű forgatási technikákat is kialakíthattak.

A film plakátja | Forrás: a máramarossziget RMDSZ Facebook-oldalaTárkányi János sikerélményként könyvelte el a film próbavetítését, ahol a nagy érdeklődés miatt forgalmi dugó alakult ki Felsőbánya előtt. A rendezők meglepetésére közel hétszáz személy látogatott el a Bódi-tó környékére, hogy megtekintsék Bánfihunyadi János kalandos életútját.

A rendezők reményei szerint a Shakespeare árnyékában című film hamarosan megtekinthetővé válik a széles közönség számára is. Elárulták továbbá, hogy szeretnének készíteni egy új filmet a Nagybánya mellett született Misztótfalusi Kis Miklós nemzetközi jelentőségű nyomdász és nyelvész életéről is.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?