Menesztették tisztségéből a nagybányai börtönigazgatót

Felmentették tisztségéből a nagybányai börtön igazgatóját, Horia Chișt, akit hivatali visszaéléssel, szexuális zaklatással és zsarolással vádolnak – közölte az Országos Börtönigazgatóság (ANP). A börtönőrök szakszervezete szerint a volt börtönigazgató nyomást gyakorolt azokra az alkalmazottaira, akik egy, a sajtóban megjelent leleplező cikket követően vallomást tettek a gyanúsított kifogásolható magatartásáról.

A nagybányai büntetés-végrehajtási intézetben elrendelt ellenőrzéseket követően az Igazságügyi Minisztérium vezetősége tudomásul vette, hogy az igazgató tevékenységében számos hiányosság beigazolódott, ezért augusztus 22-én a visszavonták kinevezését – közölte az országos Börtönigazgatóság. Hozzátették, zéró toleranciát követelnek a törvény vagy az etikai kódex megsértése esetén.

Illusztráció forrása: Pixabay

A büntetés-végrehajtás országos szakszervezeti szövetsége szerint Chișt folyamatos hivatali visszaéléssel, illetve szexuális célú hivatali visszaéléssel és zsarolással vádolják. A szakszervezetiek szerint amióta az ANP tisztjei megkezdték az ellenőrzést a Recorder által nyilvánosságra hozott információk nyomán, Horia Chiș folyamatos nyomást gyakorol a börtöntisztekre, akik ellene tettek vallomást.

A Recorder számolt be arról, hogy május 19-én a nagybányai börtön egyik női alkalmazottja sokkos állapotban és a nyakán vörös foltokkal jött ki az igazgató irodájából. Az esetről belső jelentést készítettek, amelyben az intézet orvosa leírta a bántalmazás jeleit és igazságügyi szakértői vizsgálatot javasolt. Órákon belül egy igazságügyi orvosszakértő teljes körűen igazolta, hogy a nőt a torkánál fogva ragadták meg.

A nő azt állítja, hogy a főnökének erőszakos támadása nem a semmiből jött, és nem is egyedi eset volt. A férfi bántalmazó viselkedése állítólag egy olyan zaklatási időszak betetőzése volt, amelyet a munkavállalónak több mint egy éven keresztül kellett elviselnie a munkahelyén.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?