Rekordszámú nézőt könyvelt el a 21. TIFF

102 000 néző vásárolt jegyet a vasárnap zárult 21. Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) vetítéseire, ami nyolc százalékkal több mint a korábbi, 2019-es rekord. Az ingyenes programokon résztvevőkkel együtt több mint 130 000-en vettek részt a kolozsvári rendezvényen, közölték kedden a szervezők.

A legnézettebb filmek között volt a Call Jane (r. Phyllis Nagy), a Maigret (r. Patrice Leconte), a Metronom (r. Alexandru Belc), az Elveszett illúziók (r. Xavier Giannoli) és a Munkanélküliek klubja (El club del paro, r. David Marqués). A legnépszerűbb programpont a záróesemény volt, Mariano Cohn és Gastón Duprat Competencia oficial című filmjének vetítése a főtéri szabadtéri vásznon, amelyre 3200 jegyet adtak el.Fotó: Nicu Cherciu

Több vetítés volt teltházas, így a Film Food szekció filmjeire most is gyorsan elfogytak a jegyek, de a román filmekre is. A legnézettebb hazai alkotás a Capra cu trei iezi volt, Victor Canache mozifilmes debütje, amely a közönségdíjat is megkapta, de sokan látták a Balaur (r. Octav Chelaru) és a Pentru mine tu ești Ceaușescu (r. Sebastian Mihăilescu) című filmeket is.

A zenés események közül a legnépszerűbb Eliades Ochoa koncertje volt, a Buena Vista Social Club alapító tagját 2000-en hallgatták meg. Több mint 1800-an vettek részt a Nosferatu filmkoncerten is, amelyen a Kolozsvári Magyar Opera zenekara lépett fel.Fotó: Popa Andreea

A szervezők meghirdették a 2023-as Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) időpontját is: június 16. és 25. között szervezik meg a következő kiadást Kolozsváron. Addig is, Bukarestben (július 21.-24.), Nagyszebenben (július 7.-10.), Resicabányán (augusztus 5.-7.), Gyulafehérváron (augusztus 19.-21.) és Nagyváradon (szeptember 2.-4.) szerveznek vetítéssorozatot a TIFF filmjeiből.

A TIFF szervezői egy új filmfesztivált is elindítanak Konstancán, a Sunscreent szeptember 8. és 11. között szervezik meg.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?