TIFF: a magyar versenyfilm főszereplője dicséretet kapott, bolíviai filmé a fődíj

Csonka Eszter, a Szelíd című magyar film főszereplője kapta a játékfilmes zsűri dicséretét a 21. Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválon (TIFF). A díjakat szombat este adták át a Kolozsvár főterén szervezett gálán.

Csuja László és Nemes Anna filmje, a Szelíd volt a TIFF-en versenyző 12 játékfilm egyike. „A Szelíd újabb magyar filmes példa arra, hogy amatőr színészek (Csonka Eszter nemzetközi hírű testépítő és Turós György, testépítő-fitnesz edző) milyen jól tudnak működni a vásznon (Csuja László korábbi, Virágvölgy című filmje és Kis Hajni Külön falkája után), ráadásul ebben az esetben úgy, hogy profi kollégákkal játszanak együtt: a szerelmi háromszög harmadik tagját például a Jászai Mari-díjas Krisztik Csaba alakítja” – írtuk korábban a filmről.Szelíd

Szintén különdíjat kapott a zsűritől a litván Feature Film About Life (r. Dovile Sarutyte), a legjobb előadónak járó díjat a La nuit aux amants (r. Julien Hilmoine) című francia versenyfilm színészei, Laura Müller és Schemci Lauth kapták.

A legjobb rendezőnek járó díjat az izlandi Guðmundur Arnar Guðmundsson nyerte el a Beautiful Beings című filmért. A játékfilmes versenykategória fődíját, a Transilvania Trófeát az Utama (r. Alejandro Loayza Grisi) című bolíviai versenyfilm kapta.Alejandro Loayza Grisi, az Utama rendezője a TIFF gáláján | fotó: a TIFF Facebook-oldala

A TIFF idén először versenyszekcióvá alakította a What’s up, Doc? dokumentumfilmes szekciót. A legjobb dokumentumfilmnek járó díjat Sebastian Mihăilescu filmje, a Pentru mine tu ești Ceaușescu nyerte.

Dicséretet kapott Marian Fărcuț a Moștenirea című rövidfilmért, illetve Miruna Minculescu a Fragmentări című rövidfilmért. A román rövidfilmes mezőny fődíját Mihai Dragolea kapta az Aurică, viață de câine című filmért.

Az egészestés román mozifilmek közül dicséretet kapott az Om Câine (r. Ștefan Constantinescu), a legjobb elsőfilm díját a Crai Nou (r. Alina Grigore), a fődíjat pedig a Miracol (r. Bogdan George Apetri) nyerte el.

A Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége (FIPRESCI) a román filmes mezőnyből az Imaculat című alkotást díjazta.

A nemzetközi mezőnyből közönségdíjat nyert a bolíviai Utama (r. Alejandro Loayza Grisi), a román filmek közül pedig a Capra cu trei iezi (r. Victor Canache).

A Capra cu trei iezi-ben játszó Maia Morgenstern életműdíjat vehetett át a TIFF-gálán.

A TIFF június 17-én kezdődött és 26-ig tart, a díjazott filmeket vasárnap újravetítik.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?