A nemzetközi filmes szakma jeles szereplői döntenek a TIFF versenyfilmjeiről

A nemzetközi filmes szakma jeles szereplői, köztük színészek, rendezők, producerek, filmszakértők zsűriznek a 21. Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) négy versenyszkciójában. A szervezők közölték, kik döntenek idén a díjakról.

A 12 játékfilmet tartalmazó, első vagy második mozifilmjüknél tartó rendezőknek fenntartott versenyszekció zsűrijében részt vesz Bogdan George Apetri Amerikában élő román rendező, a 2021-es TIFF FIPRESCI díjának nyertese, a Woman at War (r. Benedikt Erlingson) című film Európai Filmdíjra jelölt színésznője, Halldóra Geirharðsdóttir, Gülin ÜstÜn török producer, Srdan Golubović szerb rendező és Carlos Rodríguez Ríos, a barcelonai szerzői filmek fesztiváljának (D’A Film Festival Barcelona) igazgatója.Fotó: Marius Maris/TIFF

Először adnak át díjakat a What’s Up, Doc? nevű dokumentumfilmes szekcióban, ezekről Alexandru Solomon dokumentumfilm-rendező, Dimitris Kerkinos, a Szaloniki-i Nemzetközi Filmfesztivál egyik válogatója, illetve René Kubášek, a Ji.hlava Nemzetközi Dokumentumfilm-fesztivál munkatársa dönt.

A friss hazai filmgyártást szemléző Román Film Napjai szekció zsűrijének tagja Barbara Wurm kurátor, a kelet-európai film szakértője, a DOK Leipzig, Oberhausen és a goEast fesztiválok válogatója, Gaga Chkheidze, a Tbiliszi-i Nemzetközi Filmfesztivál alapítója, illetve Kjell R. Jenssen, az oszlói Cinemateket programjának kurátora.

A kolozsvári filmek versenyében induló rövidfilmeket Bereczki Csaba filmrendező, az Eurimages képviselője, Edna Fainaru izraeli újságíró és Weronika Czołnowska producer, a New Horizons IFF szakmai programjainak koordonátora értékeli.

A TIFF-en díjat ad át minden évben a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége (FIPRESCI), a zsűrit idén Andoni Iturbe Tolosa filmkritikus, a Baszkföldi Egyetem rektorhelyettese, Báron György, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége kritikusi szakosztályának elnöke és a számos nemzetközi szaklappal és filmfesztivállal közreműködő Tommaso Tocci olasz filmkritikus alkotja.

A TIFF június 17. és 26. között zajlik Kolozsváron, a 21. kiadás legfontosabb tudnivalóiról itt írtunk, szubjektív filmajánlónk pedig itt olvasható.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?