Enyedi Ildikó a TIFF egyik kiemelt vendége, három filmjét vetítik

Enyedi Ildikó új filmje, A feleségem története mellett a rendező két korábbi alkotását is műsorra tűzi a június 17. és 26. között megszervezett Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál. A hagyományos 3x3 szekciónak Enyedi mellett a francia Gaspar Noé és Alexandru Solomon a meghívottja, derül ki a fesztivál közleményéből.

Az Arany Medve-díjas, többszörösen kitüntetett rendező, forgatókönyvíró és producer Enyedi Ildikó, az egykori Indigo csoport tagja, a Balázs Béla Stúdió közreműködője 1990-ben, a Cannes-ban Arany Kamera-díjjal elismert Az én huszadik századom című filmmel lépett ki a nemzetközi porondra. A film restaurált kópiáját mutatják be Kolozsváron. A TIFF vetíti a Testről és lélekrőlt is, a filmet, amellyel Enyedi szinte két évtizeddel később visszatért alkotóként, és amelyért Arany Medve-díjat kapott a Berlinálén, illetve amelyet Oscar-díjra is jelöltek. A Füst Milán regénye alapján készült A feleségem történetének a TIFF-en lesz a romániai bemutatója.

A francia mozi fenegyerekének nevezett Gaspar Noé három filmjét is műsorra tűzi a kolozsvári fesztivál: a minden idők egyik legsokkolóbb filmjének tartott Visszafordíthatatlant (Irrévérsible, 2002), a Hirtelen ürességet (Enter The Void, 2011), illetve a legújabbat, a Vortexet, amelynek ez lesz a romániai premierje.

A 3x3 szekció harmadik rendezője Alexandru Solomon román dokumentumfilm-rendező, operatőr, producer, forgatókönyvíró, akinek Clara B (2006), Háború rövidhullámon (Război pe calea undelor, 2007) és Tarzan golyói (Ouăle lui Tarzan, 2017) című filmjeit illetve további öt rövid dokumentumfilmjét (Trei conversații, Călătorii reciclate, Noli me tangere, Made in Romania, Art+Porn-Nation) vetíti a TIFF.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?