Kiáltvány: kritikus helyzetbe került a kolozsvári független kulturális szféra

Átfogó kulturális stratégia kidolgozására kéri a kolozsvári önkormányzatot és a helyi kulturális és oktatási intézményeket a Független Intézmények Kulturális Szövetsége a kiáltványban, amelyet szombaton, a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) keretében ismertettek.

A Független Intézmények Kulturális Szövetsége (Grupul Independent pentru Cultură) a kolozsvári független kulturális egyesületek csoportosulása, amely 2022 tavaszán újult meg, de gyökerei 2006-ba nyúlnak vissza, amikor a Tranzit Alapítvány kezdeményezésére létrejött.A szerző felvétele

A FIKuSz magyarul és románul is megfogalmazott manifesztója arra hívja fel a figyelmet, hogy bár Kolozsvár kulturális kínálata egyre inkább európai színvonalú és egyre több kulturális vállalkozás helyszíne a város, a helyi kulturális termelés csökken, a kolozsvári egyesületek aggasztó helyzetben vannak. A város gazdasági ereje nő, a független kulturális szektor – a művészek, a gyártók és tevékenységük terei – viszont a túlélés határán egyensúlyoznak, sőt egyesek, mint az Ecsetgyár vagy a ZUG.one, be is zártak.

„Aggodalommal hívjuk fel a figyelmet arra, hogy a helyi kulturális termelés társadalmi dimenziója nem helyettesíthető a kultúra gazdasági dimenziójával” – fogalmaznak a kiáltványban. „Ugyanis épp a helyi kulturális termelés folyamatai adnak lehetőséget arra, hogy újrafogalmazzuk a többféle közösséghez való tartozásunkat, a városhoz való tartozásunkat. A saját kulturális identitás létrehozásának gyengítésével azonban Kolozsvár nem csak kulturális egyediségét veszíti el, hanem a közösségek kohézióját is” – teszik hozzá.

A kiáltványban olyan átfogó jövőkép kidolgozását, vállalását és megvalósítását kérik, amely valóban felvállalja a kultúra alapvető szerepét a társadalomban, ami nem más, mint a különböző közösségek találkozóhelyének kialakítása. „Felszólítjuk a helyi önkormányzatot, a kulturális intézményeket, az egyetemeket, és a független kulturális szektort, hogy közös erőfeszítéssel dolgozzanak ki és ültessenek gyakorlatba egy stratégiát és intézkedés-sorozatot a kultúra, mint közjó megerősítésére” – írják.

A manifesztót aláírta többek között Bogdán Zenkő (Universal Pleasure Factory), Imecs-Magdó Levente (Váróterem Projekt Egyesület), Köllő Csongor (Shoshin Színházi Egyesület), Könczei Csilla (Tranzit Alapítvány), Szakáts István (AltArt Alapítvány). A kezdeményezéshez aláírással online lehet csatlakozni.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

Kapcsolódók

Kimaradt?