Románia-szerte „megkongatták a vészharangot” a független művészek és kultúraszervezők

Független művészek és kultúraszervezők vonultak utcára több romániai városban, hogy jelezzék: eleve bizonytalan helyzetük a járvány miatt tarthatatlanná vált. Kolozsváron több tízen gyűltek össze a régi városháza előtt (Eroilor/ Deák Ferenc utca 2. szám), ahol néhányan vészharangként megkongatták a Memorandisták emlékművének harangját is.

A Függetlenek Interszektoriális Egyesülete (ATIC) a színházi világnap (március 27.) előtti napot a Független Művészek Túlélésének Napjává nyilvánította, és arra kérte a művészeket vagy a velük szolidarizálókat, hogy péntek délben járuljanak egy őket képviselni hivatott helyi közintézmény elé (polgármesteri hivatalok, kulturális minisztérium, stb.) és helyezzenek el ott egy olyan tárgyat, ami a több mint egy éve tartó járványhelyzet alatti veszteségüket szimbolizálja, majd az elhelyezett tárgyakról készült fotót #ziuasupravietuirii, azaz #túlélésnapja hashtaggel töltsék fel a közösségi oldalaikra.A szerző felvételei

Kolozsváron a Memorandisták emlékművétől a Minorita templomig tartott a tiltakozók sora, akiket szimpatizánsok, újságírók, bámészkodók vettek körül. A résztvevők maszkban, az előírt távolságot betartva vonultak fel, csendben, így a jelenet temetésre vagy megemlékezésre emlékeztetett, csak a beszédek maradtak el, koszorúk helyett pedig könyv, kottatartó, hangszer, maszkok, de egyéb személyes tárgyak gyűltek az emlékművének talapzatára, de volt, aki a próbákon használt sportcipőjét helyezte el, amit a pandémia miatt rég nem vett elő.

Az egyik résztvevő sárga orvosi kezeslábasban vonult fel, majd a talapzaton állva levette a jelmezt, és felakasztotta az emlékmű harangkötelének hurkába, ezzel is utalva a haldokló kulturális szférára.

Hasonló üzenettel bírt a csontváz-jelmez, amiben egy másik résztvevő vonult fel, és amelyet elhelyezett az emlékmű lábánál.

A figyelemfelkeltő akciót Bukarestben, Kolozsváron, Marosvásárhelyen, Temesváron, Iași-ban és Craiován hirdették meg, de hangsúlyozták, hogy bárhonnan lehet csatlakozni hozzá. Marosvásárhelyen a köztéri akciót a járványhelyzet miatt végül nem engedélyezték. A közösségi oldalakon sokan magánakciókkal, posztokkal csatlakoztak a Túlélés Napjához, így tett például Dan Perjovschi vizuális művész is.

A felhívás hangsúlyozta, hogy a független művészek szakmai életét éppen egy éve függesztették fel, az egy év alatt pedig a számtalan beszélgetés, konzultáció, petíció, konkrét kérés ellenére a hatóságok részéről érkező válasz nem segít a független kulturális szektor konkrét és sokrétű problémáin.

„Ebben az évben mindegyikünk elvesztett valamit. Projekteket. Pénzt. Tereket. Kollégákat. Volt közülünk olyan, aki átmeneti állást vállalt, hogy ki tudja fizetni a lakbért. Mások a szüleikhez költöztek. Volt, aki feladta. Mások megfogadták, hogy a végsőkig kitartanak” – fogalmaztak a felhívásban.

Mint írták, a több városban szimultán megszervezett akcióval arra szeretnék nyilvánosan felhívni a figyelmet, hogy a művészek, illetve a kulturális ágazat független dolgozói állandó harcot vívnak a túlélésért, és naponta szembesülnek egy-egy eltűnéssel, veszteséggel. Hozzátették, úgy érzik, hogy évek óta bizonyítják, hogy releváns munkát végeznek, ezért elismerést várnak a döntéshozóktól, a hatóságoktól, a független kulturális szektor társadalmi impaktjához mérhető állandó anyagi és jogi támogatás formájában.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?