„Megvonták a munkához való jogunkat” – több mint 500 kulturális szereplő írt levelet Iohannisnak

Közel 500 kulturális egyesület, együttes vagy művész írta alá azt a nyílt levelet, amelyben arra kérik Klaus Iohannis államelnököt, hogy sürgesse a kulturális szektort támogató gazdasági mentőcsomag gyakorlatba ültetését és egy újraindítást célzó terv kidolgozását.

Az aláírók szerint a kultúra az egyik olyan területet, amelyet az elsők között tett tönkre a járvány, és a korlátozások miatt valószínűleg az utolsók között térhet majd vissza a megszokott kerékvágásba.

„A kultúra az elmúlt 30 évben sosem volt prioritás az ország fejlesztési terveiben. Ennek ellenére az ágazat szereplőinek köszönhetően sokat fejlődött az utóbbi tíz évben. Kollektív erőfeszítésünk nemzetközi elismerést szerzett Romániának, több tízezer munkahelyet teremtett, milliók részesültek az előnyeiből, és különböző felmérések szerint a GDP 1,5-3 százalékával hozzájárult az ország gazdaságához” – olvasható a levélben.Illusztráció: Pixabay.com

Az aláírók sérelmezik, hogy a hatóságok eddigi intézkedései nem vették figyelembe a kulturális szektor működési jellegzetességeit, például a rendezvényszervezés járványügyi előírásait későn tették közzé, anélkül, hogy konzultáltak volna az ágazat szereplőivel, és még mindig nem ültették gyakorlatba a mentőcsomagot, amelynek eddig négy változatát bocsátották közvitára, de egyik sem vette figyelembe teljes mértékben az érintettek javaslatait.

„Mi, művészek és rendezvényszervezők, úgy érezzük, hogy megvonták tőlünk a munkához való alapjogunkat, anélkül, hogy bármilyen módon megtérítenék a veszteségeinket” – írják a levélben. Mint leszögezik, nem kivételezést kérnek, vagy olyan intézkedéseket, amelyek veszélybe sodornák a járvány elleni küzdelmet, csupán egyenlő bánásmódot a művészeknek és kulturális szereplőknek, esélyt arra, hogy megvédjék azokat az egyesületeket, projekteket és kezdeményezéseket, amelyekből az országnak előnye származott, és amelyekkel 2020-ig büszkélkedhetett.

Az aláírók között szerepel a koncert- és kulturális rendezvényszervezők egyesülete (AROC), a Színházért, Filmért, Zenéért és Táncért Egyesület (MUZE), az Untold/Neversea, az Electric Castle, a Jazz in the Park, a TIFF, az Erdélyi Magyar Fesztivál Szövetség képviselői, de számos más művész, egyesületi elnök, rendezvényszervező is.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?