Koronavírus: 500 milliárd eurós mentőcsomagról állapodtak meg az eurócsoport pénzügyminiszterei

Jelentős, 500 milliárd euró összegű gazdasági mentőcsomagról állapodtak meg az euróövezethez tartozó uniós tagállamok pénzügyminiszterei a koronavírus-járvány okozta gazdasági válság enyhítésére csütörtök késő este.

Charles Michel, az EU-tagállamok vezetőit tömörítő Európai Tanács elnöke Twitter-üzenetben azt írta, hogy a megállapodás, amely a szolidaritás szellemében jött létre, talaja lesz Európa felépülésének. „Az 500 milliárd eurós mentőcsomag a munkavállalókat és vállalatokat fogja támogatni, beleértve a kis- és középvállalkozásokat is" – hangsúlyozta.

Az euróövezeti pénzügyminiszterek tanácskozásáról kiadott hivatalos nyilatkozat szerint a gazdaságösztönző mentőterv három pillérre épül majd: az Európai Stabilitási Mechanizmus 240 milliárd euróig terjedő megelőző hitelkeretére, az Európai Bizottság 100 milliárd eurós munkahelymegőrző programjára, valamint az Európai Beruházási Bank 200 milliárd euróig igénybe vehető garanciaalapjára, amely a vállalatok likviditásának támogatását szolgálja.

 

Az eurócsoport egy további, egyfajta „helyreállítási alap" elfogadását is javasolni fogja, a recesszió utáni fellendülés elősegítésére, de ennek finanszírozása egyelőre viták tárgyát képezi. Hollandia és Németország továbbra sem támogatja azt az elképzelést, hogy a válságkezelés költségeinek fedezésére az uniós tagállamok közösen bocsássanak ki állampapírt, úgynevezett koronakötvényeket, mivel véleményük szerint Olaszország, Spanyolország és Franciaország „nem megbízható" a költségvetési fegyelem terén.

„Ellene vagyunk és leszünk mindig is az eurókötvényeknek. Úgy hisszük, ez nem segít sem az EU-n, sem Hollandián" – hangsúlyozta Wopke Hoekstra holland pénzügyminiszter Twitter-üzenetben. Mario Centeno, az eurócsoport elnöke ugyanakkor türelemre intett a koronakötvényekkel kapcsolatban. „Nem szűkíthetjük le a vitát csak erre, de még ne vonjunk le ezzel kapcsolatban végső következtetéseket" – nyilatkozta.

A külföldi koronavírus-járvánnyal kapcsolatos hírfolyamunkat itt találja.

(Nyitókép: Videokonferencián tanácskoztak a pénzügyminiszterek | Fotó: Európai Tanács / Twitter)

Kapcsolódók

Kimaradt?