Régi formában, megújult tartalommal kezdődnek a Hargitai Megyenapok

Az elmúlt két év korlátozó intézkedései után ismét teljes mértékben személyes jelenléttel szervezik meg a Hargitai Megyenapok eseménysorozatát. A május 28. és június 6. között zajló rendezvény szervezői kiemelt figyelmet szentelnek a gyermek- és ifjúsági programoknak.

Újra a közönség teljes jelenlétével szervezhetik meg a Hargitai Megyenapok programjait, a részletekről csütörtöki sajtótájékoztatójukon számoltak be a szervezők és a partnerintézmények képviselői a csíkszeredai megyeházán. Mint Bíró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának udvarhelyszéki alelnöke kiemelte: az elmúlt két év járványügyi korlátozásai után ismét az érdeklődők fizikai jelenléte mellett tartják meg a rendezvényt. „Ebben a formában a programok valódi közösségi élményt is tudnak nyújtani, amit az online tér megakadályozott” – fogalmazott a politikus. Hozzátette: az elmúlt két évben is sok energiát fektettek abba, hogy a megváltozott körülmények között is be tudják mutatni a térség legfontosabb, identitásteremtő értékeit.

„Azt tapasztaljuk, hogy együttműködve a helyi közösségekkel és a helyi igényekre építve a programsorozatot, nagy a várakozás a résztvevő településeken is” – emelte ki Bíró Barna Botond. Rámutatott, a programok során igyekeznek bemutatni azt a kulturális, hagyományos közeget, amely meghatározza és a bemutatás által is erősíti a helyi identitást, ugyanakkor „büszkélkednek is” mindazzal az értékkel, amelyet Hargita megye magában rejt és az ott élő emberek megteremtenek.

Ferencz Angéla, az eseményeket koordináló Hargita Megyei Kulturális Központ igazgatója kihangsúlyozta: a programsorozat turisztikai célokat is szolgál, hiszen szeretnének tartalmas kikapcsolódást nyújtani a pünkösdi búcsú idején a térségbe látogató nagyszámú vendég számára.A szerző felvétele.

„Tarka, lokális eseményeket kínálunk, és nagyon fontosnak tartjuk, hogy visszatérjenek a vendégek a megyébe. Ugyanakkor az is cél, hogy azok a közösségek, akik itt élnek, meg tudják élni a hagyományaikat közösségi események formájában” – fogalmazott az intézményvezető. Hozzáfűzte: a szervezők és bekapcsolódó közösségek aktivitását látva azt gondolja, sikerült túllépni az elmúlt „bénító” időszakon.

A Megyenapok 19 gyermekeknek szóló programot, ugyanannyi tájházbemutató eseményt, 18 koncertet, 11 könybemutatót, szintén 11 kirándulást, 10 előadóművészeti produkciót, 10 kiállítást, 8 konferenciát és 17 oktatással, múzeumlátogatással egybekötött rendezvényt foglal magában – sorolta fel Ferencz Angéla. Hozzátette: Csíkszéken 15 települést sikerült bevonni 51 programmal, Udvarhelyszéken 17 településen 37 program zajlik majd, Gyergyó vidékén pedig 12 település csatlakozott 33 programmal.

Kolcsár Béla, a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ igazgatója elmondta: az előző évhez hasonlóan idén is megszervezik a Hagyományok Hete elnevezésű programot, amelynek során különböző településeken különféle mesterségekkel lehet megismerkedni. Az eseményt két kiállítással zárják majd Gyergyóújfaluban és Gyergyószentmiklóson. Ezen kívül gyermekeknek és fiataloknak szóló koncertekkel, könyvbemutatókkal, szabadtéri kiállításokkal készülnek.

A Székelyudvarhelyi Hagyományőrzési Forrásközpont képviseletében Salló Szilárd néprajzkutató ismertette az intézmény által szervezett programokat. Rendezvényeik egy részét szintén az ifjúságnak szánják. Így megrendezik a hagyományos gyermeknapot Nagygalambfalván, újdonságként pedig tantermi színház elnevezéssel is szerveznek programot két középiskolában. Lesznek irodalmi estek, könyvbemutatók, valamint a tájházak hetén konferenciát is szerveznek, amelyen jó példákat mutatnak be a tájházak működtetésére – sorolta a szakember. Az események során Tamási Áronról és Petőfi Sándorról is megemlékeznek különböző formában.

Fekete Örs, a Hargita Megyei Tanács Barlangi- és Hegyimentő Közszolgálata vezetője azokról a természetjáró programokról számolt be, amelyet az aktív kikapcsolódás kedvelőinek kínálnak. Lesznek kirándulások, sziklamászás, Via Ferrata-látogatás, barlanglátogatás, szemétszedés. Ebben az évben újdonságnak számít az a tematikus túra, amely során a Szentegyháza környéki második világháborús emlékek, bunkerek, építmények bejárására nyílik lehetőség.

A korábbi években megszokott módon, idén is csatlakozik a programsorozathoz a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság is. Mint Elekes Zoltán, az intézmény vezetője elmondta: céljuk, hogy az általuk ellátott gyermekek, illetve fogyatékkal élő közösség is részt vehessenek a programokon, valamint az érdeklődők is betekintést nyerhessenek az otthonok életébe. Az egyik legfontosabb rendezvény lesz az örökbefogadási nap, amellyel egy hosszabb, az örökbefogadást népszerűsítő kampányt fognak lezárni. Ezen a zárt eseményen mintegy 150 résztvevőre számítanak, olyan embereket hívnak meg, akik örökbe fogadtak már, illetve olyanokat, akik még csak tervezik.

A Hargitai Megyenapok részletes programja megtalálható a rendezvény Facebook-oldalán, a Visit Harghita alkalmazásban, illetve weboldalon.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?