12 napos online programmal készül Hargita megye

16. kiadásához érkezett a Hargitai Megyenapok rendezvénysorozat, amit rendhagyó módon virtuálisan szerveznek meg: 12 napon keresztül több mint 130 esemény várja a bekapcsolódni vágyókat.

Tizenkét napon át számos jó programot, kiállítást, interaktív eseményt kínál a megyenapok rendezvénysorozata, ígérte az eseményt felvezető szerdai sajtótájékoztatón Biró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának alelnöke. „Nyilván olyan helyzetben vagyunk, amikor válaszokat kellett találnunk a jelenlegi világjárvány okozta helyzet kihívásaira. Számunkra az elmúlt időszakban is az volt az elsődleges, hogy a lakosságnak az egészségügyi biztonságát maximálisan védeni tudjuk. Ezért azt a döntést hoztuk, hogy az online térben fogjuk megszervezni idén a megyenapokat. Kicsit másabb lesz, mint eddig. Ettől eltekintve bízunk benne, hogy jó és hasznos programok lesznek” – mondta el az alelnök.

A Készülj fel Hargita megyéből programcsomagot emelte ki a sajtótájékoztatón Ferencz Angéla, a Hargita Megyei Kulturális Központ vezetője. „Ezt a programsorozatot abból a koncepcióból kiindulva állítottuk össze, hogy számos ismeretet tudunk megszerezni, rengeteget tudunk még tanulni saját kultúránkról, saját vidékeinkről. A sajátot, a helyit nem győzzük hangsúlyozni az itt élőknek is. Abban hiszünk, hogy azok az emberek érzik jól magukat egy helyen, akik ismerik az értékeiket, büszkék azokra és azon dolgoznak, hogy az életkörülményeiket jobbá tegyék és ebben nagyon fontos szerepe van a kultúrának” – emelte ki az igazgató. Ferencz Angéla szerint ez az időszak az ismeretátadáson túl a kulturális intézményeknek is tanulási folyamat volt. „Nem adtuk fel, nem mondtuk le a megyenapokat. Azt mondtuk, lássuk, mit tanulhatunk, mit fejlődhetünk. Megtanulhattuk a virtuális térben való rendezvényszervezést” – hangsúlyozta az intézményvezető.

„Ennek a rendezvénynek a célja, hogy megismertesse Hargita megye kulturális és természeti értékeit az ideérkezőkkel, tartalmas közösségi élményt nyújtva az ittlakóknak, vendégeknek egyaránt. Habár az idén nem találkozhatunk, azt gondoljuk, hogy élményteli lehet a tanulás, a térség rejtett kincseinek  megismerése. Kulturális intézményeink archívumai kincseket rejtenek, amelyeket érdemes megismerni. Ezért készülünk dokumentumfilmekkel, tájház-ismertetőkkel, könyvbemutatókkal, online koncerttel, továbbá néptánc, színházi előadás, gyermekműsor, fotók, kortárs képzőművészet is találhatók a kínálatban” – emelték ki a szervezők.

A programpontok között megtalálható fotókiállítás, könyvbemutatók, kortárs képzőművészeti kiállítások, megszervezik a Virtuális Tájházak Hetét, a Csíki versünnepet, színházi előadások és néptáncműsorok is láthatóak lesznek. Esténként a megye dokumentumfilmeseinek alkotásaival lepi meg a közönséget a Hargita Megyei Kulturális Központ.

A megyenapok programjai a Hargitai Megyenapok Facebook-oldalán lesznek követhetők. Ugyanakkor a Visit Hargita honlapon is áttekinthetik a programkínálatot az érdeklődők.

 

 

Az esemény főszervezői: Hargita Megye Tanácsa, Hargita Megyei Kulturális Központ, Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont, Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ, Hargita Kiadóhivatal, Kájoni János Megyei Könyvtár, Visit Hargita, Hargita Megyei Fejlesztési Ügynökség, Hargita Megyei Hegyimentő Szolgálat.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?