Petíciót indítottak a kolozsvári Szépművészeti Múzeum megmentéséért

Online petíciót indított a Doina Cornea Alapítvány a központi és helyi hatóságok beavatkozását kérve a Bánffy-palotában működő kolozsvári Szépművészeti Múzeum megmentése érdekében. A kezdeményezők 3000 aláírást szeretnének összegyűjteni.

A Ne öljük meg a kultúrát! Ne öljük meg a Kolozsvári Szépművészeti Múzeumot! című petícióban, amelyet Klaus Iohannis román államelnöknek, Nicolae Ciucă szenátusi elnöknek, Alfred-Robert Simonis képviselőházi elnöknek, Marcel Ciolacu miniszterelnöknek, Raluca Turcan kulturális miniszternek, Alin Tișe Kolozs megyei tanácselnöknek és Vákár István alelnöknek, Emil Boc polgármesternek címeznek, arra kérik őket, hogy sürgősen lépjenek közbe, és találják meg a jogi megoldást a Szépművészeti Múzeum megmentésére.

A múzeum 1956 óta folyamatosan működik a Bánffy-palotában, Erdély kormányzójának egykori rezidenciáján.

Fotó: Borsi Balázs

Mint korábban a Maszolon is megírtuk, a Roșca család egy gyanús restitúciós per eredményeként, vitatható hitelességű dokumentumok alapján az értékes ingatlan birtokába jutott.

A múzeumnak így át kell adnia a székhelyeként szolgáló főtéri Bánffy-palota háromnegyedét az új tulajdonosoknak. Ezt az intézmény működtetője, a Kolozs megyei önkormányzat tudatta a kulturális intézmény vezetőségével.  

A hírre reagálva, Lucian Nastasă-Kovács, a múzeum igazgatója kétségbeesett hangvételű Facebook-posztban fordult a nyilvánossághoz. „A Szépművészeti Múzeumnak elvették a jövőjét! (…) Hogy alapnak ott van egy abszurd és igazságtalan bírósági döntés – az nem meglepő, s nem is az egyetlen posztkommunista igazságtalanság”.

Bár a kolozsvári Szépművészeti Múzeum története nem hosszú, mégis bekerült a város kulturális életébe, egy fontos művészeti alap őrzője és a kulturális események központi helyszíne lett, amely nélkül Kolozsvár sokkal szegényebb lenne, írják a petícióban.

Az alapítvány javaslata, hogy sajátítsa ki az épületet a román állam.

„Még akkor is, ha egy jogerős és visszavonhatatlan bírósági ítélet alapján az új tulajdonosok birtokba veszik a Bánffy-palota egy fontos részét, a román államnak lehetősége van arra, hogy közérdekű kisajátításról döntsön, természetesen kifizetve a tulajdonosoknak az épület nekik jutó részének méltányos értékét. Nem lehet-e a kultúrát egy szintre helyezni az infrastrukturális munkálatokkal, amelyek miatt kisajátításokra kerül sor?” – vetik fel a petíció szerzői.

Szerintük a bérléssel hosszú távon csak elveszíti az épületet a múzeum.

„Nem tartjuk életképes és biztonságos megoldásnak, hogy a múzeum bérbe vegye a Bánffy-palota elveszett részét. A közelmúltban számos példa volt arra, hogy intézmények több éves bérlés után ilyen módon veszítették el helyiségeiket” – írják.

„Mit tennének a franciák és a politikai osztályuk, ha abszurd módon egy párizsi bíróság egy olyan alaknak adna igazat, akinek - egy kis papírdarabka alapján, amelyet senki sem ismert el és nem hitelesített - hirtelen eszébe jutna, hogy ő az egyetlen örököse egy kurtizán hosszú örököslistáján, akinek XIV. Lajos király szolgálataiért jutalmul három szobát ajándékozott a versailles-i kastélyban?” – teszik fel a kérdést. A petíció itt elérhető.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?