Prioritást élveznek a fogyatékkal élők a visszaszolgáltatási eljáráskor

A kommunizmus idején elkobzott javak visszaszolgáltatási folyamatán könnyít az a törvénykezdeményezése, amelyről szerdán döntéshozó fórumként szavazott a képviselőház. Ennek értelmében a visszaszolgáltatási folyamatban előnyben kell részesíteni a fogyatékkal élőket.

Illusztráció | Fotó: RMDSZ

A kezdeményezést Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei parlamenti képviselője dolgozta ki. Emlékeztett arra, hogy Romániában az államosítás a 1940-es évek végén és az 1950-es évek elején, a kommunista hatalomátvétel után kezdődött, és kiterjedt a különböző iparágakra, mezőgazdasági területekre, ingatlanokra és más javakra. „Bár az elkobzott javak visszaszolgáltatását és az áldozatoknak való kártérítést későbbi kormányok kezdeményezték a kommunista rezsim bukása után, Romániának még most sem sikerült rendeznie megnyugtató módon a visszaszolgáltatási folyamatokat. Ennek a folyamatnak a könnyítése céljából dolgoztam ki a törvénytervezetet, amely prioritást nyújt a fogyatékkal élő személyek visszaszolgáltatási kérelmeit illetően, valamint felgyorsítja a végleges bírósági határozatokkal már rendelkező személyek kérelmeit” – fogalmazott a Bihar megyei parlamenti képviselő.

A megszavazott törvény az államelnöki kihirdetés után, a Hivatalos Közlönyben történő megjelenését követően lép érvénybe.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?