Az államosított ingatlanok visszaszolgáltatási ügyeinek szinte a fele még mindig lezáratlan

Huszonkét évvel a kommunizmus idején államosított ingatlanok visszaszolgáltatásáról vagy az érintettek kárpótlásáról szóló 10/2001-es törvény megjelenése óta sem sikerült maradéktalanul lezárni ezeket az ügyeket.

Ráduly István Kovászna megyei prefektus keddi sajtótájékoztatóján ismertette a visszaszolgáltatások helyzetét. Felidézte, hogy a 10-es törvény alapján Háromszéken 2299 visszaszolgáltatási igénylést nyújtottak be az érintettek, ezekből mindeddig 1203 kérést oldottak meg az illetékes megyei bizottságok, természetbeni visszaszolgáltatás, kárpótlás vagy pedig az igénylések elutasítása által.

Az államosított ingatlanok alig több mint 10 százalékát adták vissza

A prefektus beszámolója szerint Kovászna megyében az államosított ingatlanok közül 238-at adtak vissza természetben, ami az összes igénylésnek valamivel több mint 10%-át jelenti. További 345 esetben, azaz az igénylések 15%-ában az államosított ingatlan már nem létezik, lebontották, ezért az egykori tulajdonosokat pénzzel vagy más ingatlannal kártalanították. További 14 esetben egyéb javakkal és szolgáltatásokkal oldották meg a kárpótlást, 79 esetben a háromszéki hatóságok a többféle kárpótlási forma kombinációját alkalmazták, vagyis pénzt is fizettek, de földterületet és más ingatlant is adtak cserébe.

Illusztráció: Kovács Zsolt

Háromszéken 527 kérést, az igénylések 23 százalékát a megyei hatóságok elutasították, mert nem állt rendelkezésre megfelelő igazoló dokumentum a kérelem jogosultságának alátámasztására. Az összes igénylés 41 százalékát, tehát 923 igénylést pedig megoldásra továbbítottak az Állami Vagyonkezelő Hatóságnak (AAAS).

A háromszéki prefektus úgy értékeli: ezt a több mint 900, az állami hatóságnak továbbított dossziét megyei szinten jogilag lezártnak tekintik, bár ez esetben a kérvényező számára nincs rendezve az ügye. Az Állami Vagyonkezelő Hatóság általában további információt és igazoló dokumentumot kér az igénylőktől, és tapasztalatok szerint a legtöbb kérést visszautasítják. A kormánybiztos szerint az állami hatóság által elbírált igénylések kimeneteléről ők már nem értesülnek.

Sepsiszentgyörgyön a bonyolult ügyek maradtak függőben

Ráduly István szerint a háromszéki önkormányzatok többsége jogilag lezárta a visszaszolgáltatási kérések elbírálását, mindössze a sepsiszentgyörgyi önkormányzatnál maradt még 157 megoldatlan visszaigénylési dosszié, ami az összes kérésnek mindössze a 7 százalékát jelenti.

A prefektus szerint ennek magyarázata egyrészt az, hogy Sepsiszentgyörgyön volt a legtöbb visszaszolgáltatási igénylés, szám szerint 685, tehát sok dossziét kellett megoldani, másrészt az, hogy a háromszéki megyeszékhelyen már a „nehéz ügyek” maradtak megoldatlanul. Hozzátette ugyanakkor: azt tapasztalják, hogy az elmúlt évben Sepsiszentgyörgyön is felgyorsult a visszaszolgáltatási kérések elbírálásának folyamata.

Mint arról korábban beszámoltunk, 2015-ben Sepsiszentgyörgy polgármesterét, Antal Árpádot, Kovászna megye akkori prefektusa Sebastian Cucu 10 000 lejre bírságolta, mert nem oldotta meg a 2001/10-es törvény alapján benyújtott kéréseket. Antal Árpád megfellebbezte a bírságot és rámutatott: egy polgármesternek nincs hatásköre a visszaszolgáltatásokra vonatkozó törvény alkalmazásában, hiszen az iratcsomókat a jogász és az illetékes helyi bizottság állítja össze, a polgármester csak aláírja azt.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?