banner_Lby144CD_KUK_12_maszol-970_250.jpg
banner_JLt9ZURq_KUK_12_maszol-300_250.jpg

Gyökeresen átalakítják az ukrajnai menekültek romániai támogatási rendszerét

A román kormány átalakítani készül az ukrajnai menekültek támogatási rendszerét, jelentette be keddi sajtótájékoztatóján Ráduly István. Kovászna megye prefektusa szerint hamarosan megszűnik a tavaly március óta működő, személyenként napi 50 lejes lakbértámogatás, amit a bérbeadó kap, és a napi 20 lej élelmezési támogatás, amit a menekültnek folyósítanak. Helyette egy menekült családnak – függetlenül, hogy hány tagú – havi 2000 lejes lakbértámogatást vezetnek be, amit legtöbb négy hónapig vehetnek igénybe, illetve ösztönzik és segítik a munkaképes ukrajnai menekültek elhelyezkedését a hazai munkaerőpiacon.

Ráduly István szerint az intézkedésre azért van szükség, hogy megszüntessék a jelenlegi támogatási rendszer miatt kialakult „ingatlanbizniszt”, amely miatt jelentősen megemelkedtek a lakbérek. A román állam számos szolgáltatást és segítséget biztosított az ukrajnai menekülteknek, ezeket a következő időszakban is folytatják, ám eltelt egy év és abban kell segíteni a Romániába érkezett munkaképes ukrajnai menekülteket, hogy találjanak állást maguknak – fogalmazta meg a háromszéki prefektus. Hozzátette: az új támogatási rendszert szabályzó kormányhatározat-tervezet szerint a négy hónapnyi lakbértámogatás lejárta után, ha az ukrajnai menekült nem talált magának munkahelyet, akkor munkanélküli segélyt igényelhet.

Megdrágultak az albérletek

A hazai hatóságok adatai szerint 2023 februárjában több mint 109 000 ukrajnai menekült volt letelepedve Romániában abból a több mint 3 millióból, akik a háború kitörése óta átutaztak hazánkon, hogy más európai országokba jussanak. A jelentés kiemeli azt is, hogy alig több mint 5000 ukrajnai menekült talált magának munkahelyet Romániában, ezért tartják szükségesnek olyan intézkedések bevezetését, amelyek megkönnyítik a menekültek munkaerőpiaci elhelyezkedését.

A szerző felvétele

Az ukrajnai menekültek támogatását célzó tervezet indoklásában az áll, hogy a román államnak jelenleg napi 353 000 eurónyi kiadást jelent a fejenként napi 50 lejes lakbér- és a 20 lejes élelmiszertámogatás. Erre a programra tavaly több mint 106 millió eurót fizetett ki közpénzből az állam.

Amellett, hogy nagy költségvetési kiadást jelent a támogatási program fenntartása, az nagy nyomást gyakorolt az ingatlanpiacra is, hiszen a bérbeadók több pénzt kaptak az állami támogatási program révén, mintha piaci áron adták volna bérbe ingatlanjaikat. Sok lakástulajdonos ugyanis vonzó bevételi forrásnak tekintette, hogy fejenként, napi 50 lejt kap az államtól, ha ukrajnai menekülteket fogad be lakásába, emiatt emelkedtek a lakbérek, ami hátrányosan érintette azokat a hazai polgárokat, akik bérbe akartak venni egy lakást – áll az indoklásban.

Az ukrajnai menekülteket befogadók nem kapnak többé pénzt az államtól

A tervezet szerint azok az Ukrajnából menekült állampolgárok, akik munkát találnak és romániai iskolába íratják gyermekeiket, az év végéig, de legtöbb négy egymást követő hónapon át családonként havi 2000 lejt kaphatnak. Ezt a pénzt közvetlenül a menekülteknek adják, nem pedig az őket elszállásolóknak.

Menekültszállás a kolozsvári vasútállomáson az orosz-ukrán háború kirobbanását követő hetekben | Fotó: Borsi Balázs

A támogatási összegekkel való visszaélések elkerülése érdekében létrehoznak egy országosan egységes digitális adatbázist a menekültek nyilvántartására. Az új jogszabály-tervezet szerint a napi 50/20 lejes támogatási formát a következőkben már csupán a veszélyeztetett személyek, az idősek és a romániai egyetemeken tanuló diákok igényelhetik. Emellett az Ukrajnából érkező menekültek továbbra is részesülnek az ingyenes egészségügyi, szociális és oktatási szolgáltatásokból.

Háromszéken több mint félmillió lej támogatást fizettek ukrajnai menekülteknek és szállásadóknak

Ráduly István háromszéki prefektus sajtótájékoztatóján elmondta: állandóan változik az ukrajnai menekültek száma, vannak, akik csak pár napig tartózkodnak Kovászna megyében, ezidő alatt saját költségükre hotelekben szállnak meg, majd tovább utaznak. Mások hosszabb időre telepednek le és igénybe veszik a jelenleg még érvényes 50/20 lejes állami támogatást.

A kormánybiztos szerint jelenleg 22 ukrajnai menekült tartózkodik Kovászna megyében: 14-en Kézdivásárhelyen találtak menedéket, amiből 8-an egy hostelben, 6-an magánlakásban élnek. További 6 ukrajnai menekült lakik Sepsiszentgyörgyön és 2-en Baróton magánszemélyektől bérelt lakásban.

A háromszéki prefektus szerint az állami támogatást a megyei Készenléti Felügyelőségen (ISU) keresztül folyósítják a menekülteknek és szállásadóiknak. Tudomása szerint jelenleg egy hónappal vannak elmaradva a támogatás folyósításával.

A Ráduly István rendelkezésére álló adatok szerint az elmúlt évben Kovászna megyében 527 000 lejnyi támogatást fizettek ki a szállásadóknak, illetve a menekülteknek élelmiszertámogatásként és higiéniai eszközök vásárlására. A prefektus adatai szerint tavaly Háromszéken 5014 éjszakányi lakbértámogatást folyósítottak ukrajnai menekültek szállásadóinak.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_xODnunXR_NYAR ON F300x250 px.jpg

Kimaradt?