Háromszék visszatért: több turista érkezett, mint a pandémia előtti időkben

Meglepetésszerűen jól teljesített tavaly a háromszéki turizmus, ugyanis több vendég érkezett, mint a koronavírus-járványt megelőző 2019-ben, állapította meg László Endre. A Kovászna megyei Kereskedelmi és Iparkamara vezetője, a Székelyföldi Turisztikai Desztináció Menedzsment (TDM) Klaszter elnöke szerint a szakemberek 2025-re prognosztizálták, hogy a turizmus teljesítménye visszaáll a pandémia előtti időszak szintjére, ám a szállásadóktól beérkezett adatok azt mutatják, hogy ezt Háromszéken már tavaly sikerült meghaladni.

László Endre szerint az elmúlt esztendőben Kovászna megyébe hivatalosan 155 834 turista érkezett, ami 19 304-gyel több, mint az korábbi csúcsot jelentő 2019-es esztendőben volt. Azt követően ugyanis a koronavírus-járvány miatt összeomlott az ágazat, de úgy tűnik, tavalyra sikerült visszakapaszkodni. A Maszol érdeklődésére a turisztikai szakértő elmondta: Háromszéken a szállodák kínálata vonzotta a legtöbb vendéget, ugyanis a 106 000 turista ilyen szálláshelyekre érkezett. Kiemelkedő volt a bálványosi wellness szálloda teljesítménye, amelynek átlagos foglaltsága meghaladja a 80 százalékot.

A valóságban ennél is több turista érkezhetett, ugyanis csak az 5 szoba fölötti szálláshelyeknek van jelentési kötelezettsége, illetve nem tudni, hány turista foglal szállást például az Airbnb rendszerben. László Endre becslése szerint a valós turista-érkezések aránya 20 százalékkal lehet nagyobb, mint ami a hivatalos statisztikákban megjelenik. Hozzátette: szám szerint Hargita kétszer több, és Maros megyékbe háromszor több turista érkezett, mint Kovászna megyébe, de a statisztikák azt mutatják, a két nagyobbik székelyföldi megyében még nem sikerült elérni a 2019-es szintet.

A szerző felvételei

László Endre rámutatott: a térségbe érkező turista nem egy megye határán belül keresi a szabadidő-eltöltési lehetőségeket, programokat, ezért azon kell dolgozni, hogy megszülessen egy közös, székelyföldi turisztikai brand, és a három megye turisztikai és programkínálata legyen megtalálható egy helyen. „Örvendünk a háromszéki turizmus teljesítményének, de az a közös cél, hogy a három székelyföldi megye elérje, hogy évi 1 millió turistát fogadjon”, fogalmazta meg a szakember. Hozzátette: ehhez egy új turisztikai promóciós koncepcióra, minőségi szálláshelyekre és programkínálatra van szükség.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_yPcbUIdB_300x250-maszol-HF23_3mb.gif
banner_vtAivxH1_web-banner-HF23.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?