Háromszéken a szelektív hulladék 70 százalékát értékesítik, így kevesebbe kerül a szemétszállítás

A háromszékieknek havonta mintegy 7 lejjel kerül kevesebbe a szemétszállítás azáltal, hogy a szelektív hulladékot átveszik az újrahasznosítással foglalkozó szervezetek, nyilatkozta Ambrus József.

A Kovászna megyei Hulladékgazdálkodási Egyesület (AdiSIMD) igazgatója szerint tevékenységük jelentős részét az teszi ki, hogy értékesítsék az újrahasznosítható hulladékokat, azok ne a szemétlerakóban kössenek ki és ne szennyezzék a környezetet.

Ambrus József | A szerző felvételei

Ambrus József szerint a papír, az üveg, a műanyag és a különböző fémhulladékok értékesítését és a biológiailag lebomló hulladék komposztálását a háromszéki emberek a zsebükön érzik meg. „Kovászna megyében odafigyelnek az emberek arra, hogy szelektíven gyűjtsenek, országos szinten kimondottan jól állunk ezen a téren, a megyében begyűjtött szelektív hulladék 70 százaléka valamilyen módon felhasználható a továbbiakban”, mondta Ambrus.

Az igazgató szerint bár az a közvélekedés, hogy Kovászna megyében a legdrágább a szemétszállítás, ez a gyakorlatban nem így van, mert a megye legnagyobb részét lefedő Tega köztisztasági vállalat, a kézdivásárhelyi Gosp-Com, a kovásznai GosTranscom és a bodzavidéki IBSV az olcsóbb szolgáltatók közé tartozik.

Összehasonlításképpen Nagyváradon egy személy egy hónapra 20 lejt fizet, Nagyszebenben 19 lejt, Zilahon 18,5 lej. Háromszéken januártól drágult a szemétszállítási díj, így a megye 38 közigazgatási egységét kiszolgáló Tega köztisztasági vállalatnak a városon élők személyenként havi 15 lejt, míg a vidéken élők havi 10 lejt kell fizessenek a szemétszállításért.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_yPcbUIdB_300x250-maszol-HF23_3mb.gif
banner_vtAivxH1_web-banner-HF23.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?