Elszálltak az ingatlanárak Felsőháromszéken

Az utóbbi pár évre jellemző, hogy nagyon megdrágultak az ingatlanok Kézdivásárhelyen és környékén. Ennek fő oka, hogy a kereslet nagy, a kínálat alacsony, ugyanakkor az építőanyagok ára is az egekben van.

A közösségi médiában és apróhirdetési oldalakon közzétett, eladásra váró ingatlanok között keresgélve csakhamar felkaptuk a fejünket, hogy Felsőháromszéken, illetve Kézdivásárhelyen és a környező településeken milyen mértékben nőttek az árak. Bő választék nincs, az árak viszont csillagászatiak, állapítható meg rövid keresgélés után, és ami még szembetűnőbb: negyvenévesnél régebbi tömbházlakásokért kérnek el óriási összegeket.

A meglehetősen csendesnek számító Achim András utcában egy háromszobás, földszinti tömbházlakásért (62 négyzetméter, konyha, 3 szoba, előszoba, 2 fürdőszoba, tároló, egy csukott erkély, pince), ami saját hőközponttal, hőszigetelt nyílászárókkal van ellátva, részben felújított és részben bútorozott, 72 500 eurót kérnek. A Szabadság utcában pedig egy első emeleti háromszobás lakást kínálnak 67 ezerért. Ugyanebben az utcában egy negyedik emeleti kétszobás, 54,5 négyzetméteres lakásért 51 ezer eurót kérnek, a lakás hőszigetelt, központi fűtéssel ellátott, de csempekályha is található benne. Egy ennél kisebb, 49 négyzetméteres, téglaépítésű, külön bejáratú bútorozott lakás szintén a Szabadság utcában 55 ezer euró.

Az egyik kézdivásárhelyi udvartér. A helyre nem jellemző, hogy a házaknak nagyobb udvaruk lenne | A szerző felvétele

Az egyik ingatlanügynökség kézdivásárhelyi irodájában érdeklődésünkre közölték: portfóliójukban most 20 ezertől 99 ezer euróig szerepelnek ingatlanok, az „olcsó ingatlan” vidéken található, ezekbe jócskán be kell fektetni, hogy lakható legyen. A közel 100 ezer euróért kínált ingatlan egyébként egy kézdiszentléleki családi ház – közölték. Kézdivásárhelyen ők nem árusítanak kétszobás tömbházlakást, mindössze egy háromszobás lakás eladásával vannak megbízva, az 72 ezer euróért van piacon. „Nemcsak Kézdivásárhelyen, mindenhol drágák az ingatlanok. Kézdivásárhelyen nincs kínálat, az is felsrófolja az árakat, de kétségtelen, hogy a drága építőanyagok is közrejátszanak” – válaszolták érdeklődésünkre.

Az egyik Facebook-csoportban találtunk eladó családi házat is az egyik udvartérben, ezért 80 ezer eurót kérnek. Ez a tömbházak áraihoz képest relatíve olcsónak tűnhet, viszont a hely sajátossága, hogy általában nincs, vagy nagyon parányi az ingatlanhoz járó telek, általában pár négyzetméter. Építésre alkalmas telket cikkünk írásakor nem is találtunk a városban. Egyetlen telek van eladó a Vízművek környékén, a 42 áras mezőgazdasági területért 8400 eurót kértek. Korábban azonban láttunk olyan hirdetéseket, hogy fekvés függvényében 35-50 eurót kértek el építkezésre alkalmas beltelek négyzetméteréért.

Nem sokkal jobb a helyzet a Kézdivásárhelyhez közeli településeken, így a várostól öt kilométerre lévő Szentkatolnán sem. Egy hirdetés szerint a településen kétszintes téglaépületben első emeleti külön bejáratú tömbházlakást kínálnak, az ingatlan hasznos felülete 68 négyzetméter (három szoba, konyha, két fürdőszoba, kamra, csukott erkély, pince, padlás, fásszín és udvar van megjelölve az apróhirdetésben), ezért 40 900 eurót kérnek.

Információink szerint az ingatlanok árát az is felhajtja, hogy a tehetősebbek a pénzüket ingatlanokba fektetik: az épületeket megvásárolják, felújítják, majd bérbe adják. Egy másik oka lehet az elképesztő áraknak, hogy akik külföldön dolgoznak, inkább ingatlanba fektetik megkeresett pénzüket, így az eladó lakások nem maradnak sokáig piacon.

Nemcsak a lakások árai, a bérleti díjak sem olcsók Kézdivásárhelyen: egy kétszobás tömbházlakást nagyjából 200 euró körüli összegért lehet kibérelni, de egy bebútorozott, felújított és háztartási gépekkel is ellátott lakás természetesen jóval többe kerül.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?