banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Különleges feliratokra bukkantak Kézdivásárhelyen a Székely Katonanevelde felújítása közben 

Néhány hónapja zajlik Kézdivásárhely egyik legjelentősebb műemlé képületénél, a Székely Katonaneveldénél a teljes körű felújítás. A napokban nagyméretű, német nyelvű falfeliratok bukkantak elő a vakolat alól.

A jelentős méretű történelmi épület felújítása a mindenkori városvezetés álma volt a céhes városban, viszont a több, mint 3 millió eurós beruházás csak múlt évtől vált kézzel foghatóvá, miután 2021 januárjában Bokor Tibor polgármester aláírhatta a finanszírozási szerződést a gyulafehérvári székhelyű Központi Fejlesztési Régióval.

Az útra néző szárnynál a nyílászárókat eredeti formájukban állítják vissza | A szerző felvételei

Az összetett pályázat (a támogatás magában foglalja az ún. Dac-tó szabadidőközponttá való átalakítását is) révén az épület teljesen megújul.

Első szakaszban a terepet készítették elő – kiürítették a raktárnak használt termeket, kitakarították a gaztól az udvart stb. –, majd a termekben, folyosókon és az épület külső falairól eltávolították a vakolatot.

A vakolat alól már a belső terekben előkerültek zöld alapra festett különböző feliratok (zöme szobaszámozás, de a német nyelvű cirkalmas betűkkel festett szövegek alapján lehet tudni, hogy melyik terem volt hálószoba, tanári szoba stb.), most viszont nagyméretű, szintén zöld alapra festett felirat bukkant elő a főbejárat felett. Valójában kettő is, mert úgy tűnik, hogy egy régebbi alapra egy újabbat festettek egykoron.

Felirat a főbejárat fölött. Kinagyított képünkön jól látszik, hogy két rétegben történt a feliratozás

Szintén zöld, látszólag ovális alapra festett felirat bukkant elő a baloldali homlokzati kazettában is, körülötte díszítésekkel.

Az épület udvarán is jelentős a változás: az ingatlan utcára néző szárnyának a korábban téglalap alakú nyílászárói körül kibontották az utólagosan berakott falazatot, így az ablakok visszakapják eredeti, felül boltíves formájukat.

Felirat az épület bal oldali homlokzati kazettájában

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_3QCqSgiR_Artboard 2-100.jpg
banner_GPTpbb6w_970x250.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?