Rohamosan csökken a háziorvosok száma Háromszéken

Háromszéken közel 13 ezer személynek nincs háziorvosa, mivel lakóhelyükön nem működik családorvosi rendelő, derült ki a megyei Kovászna Megyei Egészségbiztosítási Pénztár jelentéséből.

Kovászna megyében az elmúlt években folyamatosan csökkent a háziorvosok száma, kongatta meg a vészharangot az egészségbiztosító, amelynek adatai szerint 2016-an még 105 háziorvos tevékenykedett a megye területén, de számuk mostanra 88-ra csökkent. Gond az, hogy a jelenleg még dolgozó családorvosok közül is sokan elérték, vagy közeljövőben érik el a nyugdíjkorhatárt ami azt jelzi, hogy sürgősen tenni kell új családorvosok idecsalogatása érdekében. 

Illusztráció: Pixabay

A Kovászna Megyei Közegészségügyi Igazgatóság adatai szerint jelenleg 7 településen – Kézdialmáson, Szentkatolnán, Dálnokon, Málnáson, Maksán, Kézdiszentkereszten és Nagyborosnyón – egyáltalán nem teljesít szolgálatot háziorvos, így ezeken a településeken összesen 12 700-an maradnak alapellátás nélkül. Vannak más vidéki települések Háromszéken, ahol a családorvosok munkapontot működtetnek és bár nincs állandó ellátás, de heti két alkalommal rendelnek.

A háromszéki egészségbiztosítási pénztár szerint a törvényi rendelkezések értelmében pénzbeli bónuszokat biztosítanak a vidéki településeken, az 10 ezer fő alatti városokban és ott, ahol különleges munkakörülmények vannak, de ez sem elég ösztönző a háziorvosok számára, hogy rendelőt nyissanak ezeken a településeken. Kimutatásuk szerint idén a harmadik negyedévében a háromszéki háziorvosi rendelők havi átlagjövedelme 27 896 lej volt. Egy családorvosi rendelő legkevesebb havi bevétele 15 565 lej, míg a legtöbb jövedelem 43 166 lej volt.

Önkormányzati támogatással újítják fel a vidéki rendelőket és vásárolnak orvosi műszereket

Kovászna megye tanácsa néhány éve rendszeresen támogatási programot hirdet, amelynek célja, hogy felújítsák és korszerűsítsék a vidéki orvosi rendelőket és ezzel tegyék vonzóvá a háziorvosok számára a lehetőséget. A helyi tanácsok pályázhatnak a megyei önkormányzatnál 25 ezer lejes támogatásra, amelynek feltétele, hogy a helyi önkormányzat is hozzárendeljen ugyanekkora összeget az infrastrukturális fejlesztéshez és eszközbeszerzéshez.

Abban bíznak, hogy ha a helyi önkormányzatok szolgálati lakást ajánlanak, és a támogatási program által a vidéki háziorvosi rendelők állapotát és felszereltségét a megfelelő szintre emelik, az vonzó lesz az orvosnak, asszisztensnek és a páciensnek egyaránt.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?