Háromszéken közel száz munkabaleset történt, amiből kettő halálos

Ketten életüket veszítették, egy személy rokkanttá vált, továbbá mintegy 100-an sérültek meg tavaly Háromszéken munkabalesetben, számolt be a Kovászna megyei Munkafelügyelőség. Doina Munteanu felügyelő szerint tavalyelőtthöz képest az elmúlt esztendőben megnőtt a sérülésekkel és halállal végződő munkabalesetek száma.

Doina Munteanu munkavédelmi szakember elmondta, hogy tavaly az erdőkitermelés és a fuvarozás iparágakban történt halálos munkabaleset. Egy 41 éves férfi fakitermelés során vesztette életét míg egy 27 éves férfi profi sofőrként dolgozott egy teherautón és halálos közúti balesetet szenvedett. Egy 54 éves férfi pedig ugyancsak erdőkitermelésben dolgozott és munkabalesete miatt harmadfokú rokkanttá vált.

A háromszéki munkafelügyelőség szakembere szerint a többi munkabaleset áldozatai kisebb sérülésekkel, néhány napos orvosi ellátással megúszták. A legtöbb munkabaleset jellemzően az építőiparban és az erdészeti ágazatban történt, de gyakran történnek munkabalesetek a kereskedelemben, élelmiszer-feldolgozásban, textilgyártásban, fém- és műanyaggyártásban is.

Doina Munteanu Ördög Lajos, a Kovászna megyei Munkafelügyelőség vezetőjének társaságában | A szerző felvételei

A Kovászna Megyei Munkafelügyelőség (ITM) ellenőrei tavaly 534 alkalommal ellenőrizték a munkahelyi egészségvédelmi és munkabiztonsági szabályok betartását és összesen 680 bírságot róttak ki 220.500 lej értékben – számolt be Doina Munteanu.

A munkavédelmi szakember szerint az elmúlt esztendőben összesen 511 háromszéki munkaadónál vizsgálódtak, sőt egyeseket kétszer is ellenőriztek, hogy az első látogatáskor meghagyott intézkedéseket végrehajtották-e.

A munkavédelmi felügyelő szerint a leggyakrabban előforduló szabálytalanságok közé tartozik, hogy a munkaadó nem biztosít megfelelő munkavédelmi felszereléseket alkalmazottainak, vagy a munkások nem viselik azokat. Emellett sok helyen hiányos volt a munkavédelmi képzések nyilvántartása vagy hiányozott az éves munkaorvosi igazolás. Egyes cégek elmulasztották elkészíteni a megelőzési és védelmi terveket vagy nem tájékoztatták alkalmazottjaikat a munkahelyi egészségügyi és biztonsági kockázatokról.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_yPcbUIdB_300x250-maszol-HF23_3mb.gif
banner_vtAivxH1_web-banner-HF23.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?