Online koncerttel emlékezik a 140 éve született Bartókra a Bukaresti Magyar Kulturális Intézet

A Bukaresti Nemzeti Zeneművészeti Egyetem hallgatóinak közreműködésével szervez online koncertet Bartók Béla születésének 140. évfordulójára a Bukaresti Magyar Kulturális Intézet. Rendhagyó módon az előadók nem csak zenélnek, hanem a zeneszerző leveleiből is felolvasnak, olvasható az intézet közleményében.

A szervezők Kántor Lajos 1970-ben közölt Bartók-modell című esszéjének bevezetőjét választották mottóul: „Bartóknak nincs szüksége kerek évfordulókra, hogy beszéljen róla a világ. Bartóknak huszonöt éve már egyáltalán nincs szüksége semmire – a világnak, nekünk van szükségünk rá. Ma és holnap és minden ünnep- és még inkább hétköznapokon. Akkor is, ha szeretjük, ha értjük a zenét, akkor is, ha zeneileg reménytelenül botfülűek vagyunk. Csak emberségben ne legyünk botfülűek. Bartók ugyanis régóta nemcsak zenei, nemcsak művészi – emberi mérték. Olyan nagyságrendű csillag, amelyet a legerősebb reflektorok, pompás tűzijátékok földi fényei se halványítanak.”

A koncepció szerint a Bartók levelek a zene mellett betekintést nyújtanak a zeneszerző mindennapi életébe, küzdelmeibe, kapcsolataiba.

A műsoron szereplő opusok a programzene-szerű miniatűr, a Három burleszk kivételével a népdalfeldolgozások bartóki értelemben vett első szintjét képviselik, amelyben a népdal szinte teljesen érintetlen, általában kétszer-háromszor megismétlődik, és esetleg elő- és utójátékkal kiegészül vagy szvitszerű tánc- vagy dalfűzért alkotnak, mint a Román népi táncok vagy Magyar parasztdalok. Nem hiányoznak a didaktikai céllal írt alkotások sem, ilyen a Gyermekeknek vagy a Negyvennégy duó két hegedűre című sorozat.

Műsor:
Három burleszk zongorára (1908-1911) – előadja Cătălin Răducanu
Gyermekeknek (1908-1909), I. füzet no. 1., 2., 3., 5., 6., 7., 8., 10., 11. – előadja Ionuţ Diaconu
Negyvennégy duó két hegedűre (1931-32), no. 3., 7., 13., 16., 22., 32., 34., 35., 36. – előadja Alexandru Marton és Andrei Mihai Radu
Szonatina (1915), André Gertler átirata hegedűre és zongorára – előadja Andrei Mihai Radu és Măriuca Popa
Magyar parasztdalok (1914-18), Arma Pál átirata fuvolára és zongorára – előadja Salomeea Bodea, zongorán kíséri Iulia Săndulescu egyetemi tanár
Román táncok (1915), Székely Zoltán átirata hegedűre és zongorára – előadja Alexandru Marton és Gabriela Maria Streche

A koncert március 25-én este 7-től a Bukaresti Magyar Kulturális Intézet Facebook- és Youtube-csatornáján látható. Az előadók életrajza itt olvasható.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?