Mintegy hétezren látogattak ki az első SepsiBookra, lesz folytatás

Jól fogadta a sepsiszentgyörgyi, háromszéki és távolabbról érkező közönség az első SepsiBook könyvvásárt és kortárs irodalmi fesztivált, a május 26. és 29. között megtartott SepsiBookra a négy nap alatt körülbelül hétezren látogattak ki, hangzott el a hétfői kiértékelő sajtótájékoztatón.

„Egy nappal az esemény után nem egyszerű összegezni és értékelni, mivel még nagyon friss az élmény, de szerencsére lelkiismeretfurdalás nélkül állíthatjuk, hogy a SepsiBook könyvvásár és kortárs irodalmi fesztivál már első alkalommal felülmúlta várakozásainkat. Tavaly novemberben beszéltünk először erről a kezdeményezésről, egyértelmű volt már akkor, hogy hiánypótló, hiszen a kulturális ágazatok mindenikére van már Sepsiszentgyörgyön nagyobb lélegzetvételű eseményünk, itt volt az ideje egy könyves rendezvénynek, irodalmi fesztiválnak” – emelte ki Vargha Fruzsina, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere, megerősítve, hogy lesz folytatása a SepsiBooknak.Szonda Szabolcs programigazgató (balra), Vargha Fruzsina, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere és Gombos Zoltán fesztiváligazgató | fotó: Kristó-Gothárd Hunor

„Úgy érezzük, hogy az előzetesen megfogalmazott kulturális svédasztal, a könyves szeretetvendégség kiteljesedett az elmúlt napokban. Ennek a típusú munkának lelke van, ez egyszerűen érződött a hangulaton is. Álmunk valósággá vált az elmúlt napokban, a SepsiBook olyan lett, amilyennek megálmodtuk” – értékelt Szonda Szabolcs, a Bod Péter Megyei Könyvtár igazgatója, a SepsiBook programigazgatója. A helyszínen 40 kiadó 30 standon árulta könyveit. „Azt láttuk, hogy a felnőtt közönség tudatosan kereste a standokat, a kiadók visszajelzései szerint jól ment a könyvek árusítása is. Elégtétel számunkra, hogy az olvasók tudták, mit keresnek, mert ezzel visszaigazolódik, hogy a sepsiszentgyörgyi, háromszéki közönség tudatossá vált a kultúrafogyasztásban” – tette hozzá.

Mint elhangzott, az arénába a négy nap alatt hozzávetőleg 7000-en látogattak ki, legtöbben szombaton érkeztek, 2217-en. Az első Sepsibookon a gyerek- és ifjúsági irodalom kiemelt szerepet kapott, így nem véletlen, hogy 1000 gyerek szervezetten is részt vett. Az előzetes könyvtári foglalkozásokon 22 osztály vett részt, mindegyikük kijött az eseményre is, ugyanakkor további 20 osztály a helyszínen kapcsolódott be.

„Beigazolódott az is, hogy a Sepsi Aréna kiváló helyszín, megfelelő az ilyen típusú rendezvényekhez. Élményalapú könyvvásárt tudtunk nyújtani, és jó volt megtapasztalni, hogy örömmel jöttek az emberek, érdeklődtek, szemmel láthatóan jól érezték magukat. Végig tudtuk tartani a tervezett programot, mintegy 130 meghívottunk volt, a 80 programpontból mindössze kettő maradt el betegség miatt. A szervezők részéről hozzávetőleg 110 fős csapat dolgozott a helyszínen, ennek harmada önkéntesként. Ezúton is köszönjük a szervezőcsapatnak, partnereinknek, a támogatóknak, önkénteseinknek, mindenkinek a munkáját, aki hozzájárul rendezvényünk sikeréhez” – ismertette a sarokszámokat Gombos Zoltán fesztiváligazgató.

A szervezők megerősítették: lesz folytatás, most csak a SepsiBook első fejezete zárult le, bíznak benne, hogy az elkövetkező években még sok lenyűgöző fejezetet tudnak hozzátenni.

A SepsiBook könyvvásárt és kortárs irodalmi fesztivált Sepsiszentgyörgy Önkormányzata, Kovászna Megye Tanácsa, a Bod Péter Megyei Könyvtár és a Kónya Ádám Művelődési Ház partnerségben szervezte.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?