Mesék segítségével dolgozták fel a járványhelyzetet

Meseíró pályázatot hirdetett a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ) A láthatatlanná tevő maszk címmel a magyar népmese napja alkalmából. A beérkezett félezer meséből 146 alkotás kötetben is megjelenik, ezen kívül 21 pályázó oklevélből és könyvcsomagból álló különdíjban részesül.

A láthatatlanná tevő maszk című pályázat célja olyan alkotások megszületésének ösztönzése volt, amelyek a koronavírus megjelenése utáni, mindaddig ismeretlen élethelyzeteket dolgozzák fel a mese sajátos eszközeivel. Hogy a gyermekeket mennyire mélyen érinti a fennálló helyzet, annak ékes példája a pályázatra három országból beérkezett 561 mese (Vajdaság [Szerbia] 10, Felvidék [Szlovákia] 70). A legtöbb mesét negyedikesektől (118) és ötödikesektől (114) kapták – közölték a szervezők.

Mint írták: a félezer meséből válogatták ki hosszas folyamat során azt a 146-ot, amelyeket A láthatatlanná tevő maszk című kötetben jelentetnek meg. „A kötet az utókor számára is tanulságos kiadvány, mindennapjaink lenyomata egyetemes történetekbe fogalmazva különböző generációk nyelvén” – írták a pályázatról szóló közleményben.

Kötet is jelenik meg

A kötet az Ábel Kiadó gondozásában jelenik meg, Zsigmond Emese, a Napsugár folyóirat korszakos főszerkesztője gondozta, Bak Sára, a Napsugár illusztrátora rajzolta. A kötetben szereplő diákok névsora az RMPSZ honlapján érhető el. Minden kis meseírónak szerzői példányt juttatnak el a kötetből, illetve könyvbemutatókat és egyéb programokat is terveznek a megjelenést követően. Ezen kívül 21 pályázó oklevélből és könyvcsomagból álló különdíjban is részesül meséjének kiemelkedően gazdag fantáziavilágáért, igényes szövegalkotási megoldásaiért.

A pedagógusok kategóriájában 26 pályázat érkezett, közülük a legszebbeket a Magiszter folyóiratban közlik és könyvcsomaggal jutalmazzák.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?